Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:617852
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.05.2016.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 29 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2011–2015 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Pašvaldības jēdziens un būtība    6
2.  Pašvaldības kompetence    11
2.1.  Autonomās funkcijas    15
2.2.  Deleģētās funkcijas    21
2.3.  Brīvprātīgās funkcijas    26
3.  Pašvaldību kompetence un ar to saistītā problemātika    32
  Nobeigums    38
  Izmantotās literatūras saraksts    42
Фрагмент работы

Nobeigums
Kopš neatkarības atgūšanas pašvaldības ir attīstījušās jaunā virzienā. Ir mainījusies pašvaldību loma to pārvaldībā esošo administratīvo teritoriju vietējo iedzīvotāju dzīvē, pieaudzis pašvaldībām nodoto funkciju skaits, kā arī to statuss vienotajā pārvaldes sistēmā. Pašvaldībām piešķirta autonomija, kas nodrošina to iespēju pieņemt patstāvīgus lēmumus savu vietējo iedzīvotāju interesēs. Pašvaldības veido demokrātiskas valsts pamatus, tādēļ mēs pamatoti varam pašvaldības dēvēt par konkrētās valsts demokrātijas spoguli- jo vairāk attīstītas pašvaldības, jo lielāka demokrātija valstī.
Izvēloties darba tēmu autore izvirzīja mērķi izpētīt un izanalizēt pašvaldībām piešķirto kompetenci un apkopot ar to saistīto problemātiku.
Darba ietvaros autore analizēja dažādos informācijas avotos pieejamās pašvaldības definīcijas. Analizējot pašvaldības definīcijas autore nonāca pie secinājuma, ka pašvaldība ir atvasināta publiska persona, kas ar vēlētu pārstāvju starpniecību, realizē tai ar likumu piešķirtās tiesības un funkcijas savas kompetences ietvaros saskaņā ar vietējo iedzīvotāju un valsts interesēm. Pašvaldībām piemīt pazīmes, kas raksturo šī jēdziena būtību, tās ir: vietējā vara, iedzīvotāju intereses, noteikta administratīvā teritorija, likuma vai pārvaldes iestādes deleģēta kompetence.
Neskatoties uz faktu, ka Latvija ir samērā neliela valsts, tajā funkcionējošās pašvaldības ir ļoti dažādas, tās atšķiras pēc ģeogrāfiskā novietojuma un teritorijas platības, iedzīvotāju skaita un demogrāfiskās struktūras, pēc pieejamajiem finanšu resursiem un citām pazīmēm. Normatīvais regulējums attiecībā uz pašvaldībām ir unificēts un attiecās uz visām pašvaldībām vienādā mērā. Šajā sakarā autore vēlētos norādīt, vadoties pēc saviem secinājumiem, kā arī pēc darbā analizētā ekspertu grupas atzinuma par vietējās pārvaldes darba uzlabošanu, ka likumdevējam, veidojot pašvaldību tiesisko regulējumu, nevajadzētu pārlieku ierobežot spējīgu vietējo pašvaldību autonomiju un pašiniciatīvu, kā arī paredzēt normatīvajā regulējumā normas, kas stiprinātu arī vājākās pašvaldības.
Analizējot jēdziena kompetence definīcijas, autore secināja , ka kompetence ir pilnvaru kopums, kas ar normatīvo aktu starpniecību piešķirts atsevišķiem varas …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация