Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:324543
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.04.2016.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
2.  PIRMĀ PALĪDZĪBA UN TĀS VĒSTURE    4
3.  NELAIMES GADĪJUMI UN RĪCĪBA TAJOS    7
3.1.  ĶĪMISKI NEGADĪJUMI    7
3.2.  SLĪKŠANA    8
3.3.  APSALDĒJUMI UN ĶERMEŅA ATDZIŠANA    9
3.4.  ĶERMEŅA APDEGUMI UN APPLAUCĒJUMI    11
3.5.  ELEKTROTRAUMAS UN IKDIENIŠĶAS TRAUMAS    12
3.6.  DZĪVNIEKU IZRAISĪTI NEGADĪJUMI    15
3.7.  SPĒCĪGA ASIŅOŠANA    16
3.8.  IEDZIMTĪBAS UN DAŽĀDAS SASLIMŠANAS    17
4.  PIRMĀ PALĪDZĪBA, RĪCĪBA UN PAMATZINĀŠANAS    20
6.  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    24
Фрагмент работы

3.5. Elektrotraumas un Ikdienišķas traumas
Elektrotraumas smagumu nosaka ceļš, pa kuru caur organismu iet elektriskā strāva, un strāvas parametri. Bīstamākais ir strāvas ceļš caur smadzenēm un sirds apvidu, mazāk bīstams, piem., caur labo roku un labo kāju. Cilvēka ķermeņa virsmas (ādas) pretestība elektriskajai strāvai var būt ļoti dažāda — no dažiem desmitiem līdz miljonam omu; maza pretestība ir plānai, sasvīdušai ādai, piem., padušu apvidū, ļoti liela — sausai, tulznainai delnu ādai. Pastāv uzskats, ka dzīvību apdraud strāva, kuras spriegums augstāks par 36 V, svarīgākais parametrs ir strāvas stiprums — 0,1 stipra strāva var būt nāves cēlonis. Nozīme arī cilvēka psiholoģiskajam stāvoklim: ja strāvas trieciens ir negaidīts, iedarbība lielāka. Rezultējošā strāvas iedarbība uz organismu atkarīga no visiem minētajiem faktoriem. Strāvas iedarbības pamatā ir organisma iekšējās vides šķidrumu jonizēšanās (ķīm. iedarbība), kas nervu šūnu saskares vietās — sinapsēs izraisa paralīzi. Bez tam elektriskajai strāvai ir arī mehāniskā un termiskā iedarbība (apdegumi). Maiņstrāva, īpaši ar zemu frekvenci (piem., parasti lietotā elektriskā strāva ar 50 Hz frekvenci), bīstamāka par līdzstrāvu. Strāva, ejot caur organismu, rada muskuļu krampjveida saraušanos, piem., cietušais nevar atraut roku, ar kuru pieskaries elektrības vadam. Notiek arī audu struktūras pārmaiņas, kā arī ādas metalizācija, ja tajā iekļuvis elektrības vada metāls. Elektroapdegumi ir dzeltenīgā krāsā, sākumā nesāpīgi, āda ap tiem nav sārta, piem., nereti vietā, kur pieskāries vads (jebkura strāvu vadošā daļa), paliek dzeltenīgs, ciets plankums — «strāvas zīme». Zibens spēriena gadījumā uz ķermeņa virsmas var būt sazarotas līnijas, kas aptuveni atbilst ādas nervu un asinsvadu gaitai un novietojumam. Šīs «zibens figūras» rodas strāvas termiskās iedarbības rezultātā sakarā ar audu dažādu elektrovadītspēju.
Visbiežāk elektrotraumas gadās, ja neievēro drošības tehnikas noteikumus, strādājot ar elektriskajām ierīcēm ražošanā un sadzīvē.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация