Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:147166
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.11.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Katrā sabiedrības vēsturiskās attīstības posmā politikas izpratnē klāt ir nācis kaut kas jauns, to ir ietekmējuši konkrēti vēsturiski apstākļi.
Antīkajā sabiedrībā politiku saprata kā sabiedrības pārvaldes mākslu. Platons (427. – 347. g.p.m.ē.) politikas izpratni saistījis ar zināšanām par varu. Politikai ir jādara mūs gudrus, jādod mums zināšanas. Aristotelis (384. – 322. g.p.m.ē.) uzskatīja, ka politikai jākalpo taisnības, kuru viņš saprata kā vispārējo labumu, sasniegšanai. Tas tika uzskatīts par politikas galveno uzdevumu.
Savādāk politiku saprata slavenais itāļu domātājs N. Makiavelli (1469 – 1527). Pirms Makiavelli par galveno politikas jautājumu uzskatīja noteikta mērķa sasniegšanu valstī, un vara bija tikai šī mērķa sasniegšanas līdzeklis. Pretstatā tam Makiavelli apgalvo, ka mērķis ir pati vara. Viņš iztirzā tikai varas iegūšanas, nostiprināšanas līdzekļus un nodala varu no morāles. Politika un morāle Makiavelli ir divas dažādas lietas. Savā grāmatā “Valdnieks” viņš apraksta valdnieku, kurš, lai iegūtu un noturētu varu, izmanto nevis godīgumu un žēlsirdību, bet gan liekulību, viltību un ļaunumu. Lai sasniegtu mērķi, par labiem tiek uzskatīti visi līdzekļi. Makiavelli legalizē politisko amoralitāti: laba politika pēc savas dabas nevar būt morāla.
Šodien ir pazīstami franču buržuāziskas revolūcijas dalībnieka Sen – Žusta vārdi par to, ka, ja nav iespējams valdīt ar likumu, jāvalda ar nūju. Katrs politiķis mācās no vēstures un atrod analoģijas. Tā Musolīni, arī Hitlers augsti vērtēja minēto Makiavelli grāmatu. Arī komunisti saprata politiku kā spēka cīņu ar likumu, kā šķiru cīņu, kā vienas šķiras diktatūru pār pārējām . Visus totalitāros politiskos režīmus var uzskatīt par Makiavelli amorālās politikas realizāciju praksē.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация