Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:798111
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.09.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Deviance ir viens no visplašāk apskatītajiem socioloģijas tematiem (Sonenshein, Spreitzer, 2004:829). Iespējams, ka tā ir tik plaši apskatīta savas negatīvās nokrāsas dēļ, jo vairumā gadījumu deviance saistās ar noziedzību, prostitūciju, narkomāniju u.tml. Tomēr deviancei ir arī pozitīvās izpausmes. Literatūrā tās apskatītas ļoti niecīgi, tāpēc šī darba uzdevums ir ielūkoties tajā, ko literatūra saka par pozitīvo devianci. Ir jāapskata kas ir deviance un tieši pozitīvā deviance, kā arī tas, kādos gadījumos literatūrā tiek pieminēta pozitīvā deviance.


1. DEVIANCE
1.1. Deviances jēdziens socioloģijā

Pēteris Laķis raksta: „Dažāda rakstura novirzes no grupā vai sabiedrībā pieņemtajām sociālajām normām cilvēku aktivitātēs veido devianto uzvedību jeb devianci.” (Laķis, 2005:81). Savukārt Džons Macionis (John J. Macionis) piedāvā kodolīgāku definīciju – deviance ir apzināta kultūras normu pārkāpšana (Macionis, 2005:190). Apskatot abas šīs definīcijas var redzēt, ka būtiska to sastāvdaļa ir jēdziens sociālās (kultūras) normas. Taču šo jēdzienu ielikt konkrētā definīcijā būtu ļoti grūti, jo šīs normas atšķiras dažādām kultūrām, subkultūrām, grupām u.c. Pēteris Laķis uzsver to, ka deviances kritēriji ir mainīgi un atkarīgi no laika par kuru runājam (viduslaiki, mūsdienas), no sabiedrības stāvokļa (karš, miers) un citiem faktoriem (Laķis, 2005:81). Tomēr vairumā gadījumu šīs sociālās normas ir savdabīgas vienošanās rezultāts, vairākuma viedokļa izpausme kādas noteiktas grupas sabiedrībā (Laķis, 2005:82). …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация