Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:386422
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 17.09.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

20.gs. 80.gados PSRS centās paplašināt savu ietekmes sfēru Irākā, Sīrijā, Lībijā, Etiopijā, Afganistānā, tāpēc PSRS šīm valstīm sniedza ekonomisku, militāru palīdzību. Afganistānai tradicionāli bija draudzīgas attiecības ar Padomju Savienību . lai gan tā pieņēma arī amerikāņu ekonomisko palīdzību. 1978.gadā Afganistānā notika militārs apvērsums un pie varas nāca Tautas Demokrātiskā partija (TDP)- komunistiska propadomju partija. Tajā bija divas frakcijas, kas sāka cīņu par varu. Stāvokli Afganistānā sāasināja tas, ka izveidojās spēcīga opozīcija pret TDP. Opozīcijā nostājās arī musulmaņu garīgie vadītāji. Sākumā varu ieguva radikālā frakcija, kas mēģināja īstenot reformas pēc padomju parauga un izvērsa teroru kā pret tiem kas pretojās reformām, tā arī pret savas partijas citu frakciju dalībniekiem. Afganistānā bija daudz padomju militāro un civilo padomnieku (būtībā tie dubultoja visu pārvaldes un militāro struktūru), kuri slikti izprata Afganistānas apstākļus un tradīcijas un ar saviem padomiem vēl vairāk pasliktināja situāciju. Daudzi afgāņi bēga uz Pakistānu, kas pārvērtās par valdības pretinieku galveno bāzi. Pašā Afganistānā veidojās partizānu- mudžatedīnu kustība. Valdība lūdza Padomju savienībai arvien vairāku tiešu militāru palīdzību cīņai ar partizāniem. Sapratusi, ka Kabulas režīms ilgi nenoturēsies, PSRS valdība nolēma izdarīt Afganistānā valsts apvērsumu un izveidot mērenāku valdību
1979.gada decembrī padomju desantnieki ieņēma prezidenta pili un nogalināja prezidentu Aminu (kuru pēc tam pasludināja par amerikāņu aģentu). Valstī ieveda padomju karaspēka kontingentu. Šis bija pirmais gadījums pēckara periodā, kad PSRS karaspēku sūtīja karot ārpus PSRS robežām. PSRS cerēja, ka karaspēka ievešana būs īslaicīga akcija, kas neradīs lielus starptautiskus sarežģījumus. Taču tā izvērtās par 10 gadus ilgu karu. Kurā tika nogalināts apmēram 1 miljons cilvēku (pārsvarā afgāņu civiliedzīvotāji). Apmēram trešā daļa afgāņu devās bēgļu gaitās uz Pakistānu un Irāku. Karā gāja bojā 13833 padomju karavīri to vidū 23 latvieši.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1218512
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация