Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:771839
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.02.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
2)  Ievads    3
3)  Raiņa Biogrāfija    4
4)  Raiņa daiļrade    6
4.1.  Aforismi    6
4.2.  Dzeja    7
4.3.  Bērnu dzeja    8
4.4.  „Gals un sākums’’    8
4.5.  Lugas    8
4.6.  Tulkojumi    9
4.7.  Ievērojamākie darbi    9
5)  Sievietes Raiņa mūžā    10
6)  Nobeigums    11
7)  Izmantotā literatūra    12
8)  Pielikumi    13
Фрагмент работы

Sievietes Raiņa dzīvē.
Neatkarīgajā Latvijā Raini bija atstājusi arī viņa mūza. Aspazija, kas līdz tam bija vienmēr dzejnieku pavadījusi. Ar savu mīlu un dzejisko trauksmainību viņa bija nedziestošā liesma Raiņa mākslas svētnīcā. Bet, atgriežoties dzimtenē, Rainim šī liesma nodzisa.
Nākot ciešākā saskarē ar cilvēkiem, Rainim uzsmaidīja arī daudzas sievietes. Taču viņš bija radījis dažādos veidos tikai ideālas, daiļas sievietes tēlus: Laimdota, Spīdolu, Āriju, Vizbulīti, Baibu, Dinu, Asnati, Leldi. Rainis saskatīja sievietē tikai labo, cēlo; neredzēja zemo, ļauno. Viņš bija tik dziļi izjustos vārdos dzejojis par mīlu. Gluži dabiski, ka radās cienītājas, kas viņu apbrīnoja, pat dievināja. Bija arī tādas, kurām likās, ka viņas dzejniekā ir iemīlējušās un ka arī viņš it kā būtu iemīlējies viņās. Droši vien šīs sievietes savas jūtas pret dzejnieku paturēja noslēptas savās sirdīs. Bet kādas mīlētājas jūsma uzliesmoja tik dzirkstoši, ka tā iekrita Raiņa acīs un arī sirdī.
Cik un kādās aizrautībās ir kritis Rainis sava mūža pēdējā posmā, tas lai paliek viņa kapa noslēpums. Tikai to rezultātā saira laulības attiecības ar Aspaziju. Oficiāli gan viņi nešķīrās un turpināja dzīvot vienā dzīvoklī, bet katrs savu šķirtu dzīvi.
Rainis nebija gluži vienaldzīgs pret jaunām, daiļām būtnēm.
F. Cielēns atceras: „Es drusku pazinu kādu sievieti, kas Rainim nu bija tuva. Šī blondā dūjiņa bija ar mazu Cekulīti, un bez aizrautīgiem spārniem.”1

Nobeigums.
Taisot un gatavojot šo darbu, par Raini es uzzināju daudz ko jaunu. Es ieguvu noderīgu informāciju par izcilā latviešu rakstnieka dzīvi, biogrāfiju un daiļradi. Uzzināju, kādos apstākļos viņš ir audzis, cik smaga dzīve Rainim ir bijusi, kādus panākumus dzejnieks ir sasniedzis, kā arī uzzināju viņa milzīgo un neatņemamo devumu latviešu literatūrā.
Taisot šo darbu mana interese par Raini arvien pieaug. Darba gaitā mani pārņēma visdažādākās emocijas un pārdomas – rakstnieks neatstāja mani vienaldzīgu pret savu veikumu. Katrā ziņā šis referāts palīdzējis man gūt jaunas zināšanas par vienu no maniem mīļākajiem latviešu rakstniekiem, kā arī cēlis manu intelektuālo un kultūras līmeni.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация