Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:969515
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Fr.Bārdas uzskati un to avoti    4
2.  Fr.Bārdas Dieva atspoguļojums    7
3.  Fr.Bārdas dvēseles atspoguļojums    8
  Izmantotā literatūra    9
Фрагмент работы

Fricis Bārda (25.01.1880 – 13.03.1919) ir viens no, ne tikai 20. gadsimta sākuma, bet arī latviešu literatūras kopumā, spožākajiem dzejniekiem. Savos darbos atklēdams romantisma ‘kā mākslas un pasaulsuzskata’ idejas viņš ir ne tikai trīs dzejoļu krājumu, bet arī vairāku romantismam un tā saistībai ar sava laika aktualitātēm teorētisku apcerējumu autors. Teorētiskie apcerējumi gan atpaliek no dzejas daudzējādā ziņā, lai gan lieliski kalpo kā laikmeta garīgās dzīves atspoguļojums un romantisma teorātisko nojēgumu atklātne.
Šī referāta pirmajā nodaļā esmu iecerējis atklāt Fr. Bārdas uzskatu saistību ar romantisma paradigmu vispār, kā arī aplūkot noteiktus un iespējamus autora reliģiski filosofisko uzskatu avotus noteiktu domātāju darbos. Nodaļas nobeigumā – Fr. Bārdas uzskatu definīcija P. Dāles (kuram arī pievienojos) un Z. Mauriņas skatījumā; tāpat arī daži latviešu romantismam specifiski aspekti atšķirībā no Rietumeiropas 18./19. gadsimta romantisma. Pārējās divās nodaļās seko dzejnieka centrālās tematikas trīsvienības – ‘daba – Dievs – dvēsele’ – izvērsums, aplūkojot katru no šiem elementiem un to savstarpējo saistību Fr. Bārdas panenteismā.
Kā avotus rakstot izmantoju gan paša Fr. Bārdas rakstus un dzeju, gan arī citu autoru darbus. No pēdējiem ar pateicību vēlētos izcelt Paula Dāles eseju “Friča Bārdas reliģiski filosofiskie motivi.” Sekundārie palīgmateriāli kalpoja dažiem precizējumiem.
Fr. Bārdas (daiļradi un) teorētiskos uzskatus, šķiet, viskodolīgāk raksturo vienas viņa apceres nosaukums: “Romantisms kā mākslas un pasaulsuzskata centrālproblēma.” Romantisma pamats ir gara cīņa ar matēriju dvēselē, no tās arī izriet Fr. Bārdas cilvēka ideāls, ko viņš patapina no Dž. Bruno: atzīstot abus polus, cilvēks atrodas starp mūžīgo un laicīgo, pirmatnību un atsevišķo, prātu un jūtām, dabu un dievību. Atbalstot ideālo cilvēks sintezē abus pretstatus, jeb, kā raksta pats Fr. Bārda: tēzi un antitēzi. Tādējādi romantisms kļūst par sintētisku parādību: reālā apgarošanu ieturot ‘romantiski – idealistisko virzienu’ [2,44]. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1178432
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация