Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:963897
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.01.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Renesanse bija atdzimšanas laikmets, tajā attīstījās kultūras virziens, kas aizsākās Itālijā jau 14.gs., bet citās Rietumeiropas valstīs – 15. un 16.gs. Renesanses laikmets radīja dzīvi apliecinošu pasaules uzskatu, izcilus reālistiskās mākslas darbus. Renesanses laikmetam raksturīgs tas, ka notika lieli atklājumi daudzās dzīves sfērās, radās interese par senās Grieķijas un Romas mākslu un kultūru. Tā laika ievērojamākie zinātnes un mākslas pārstāvji ir Petrarka, Bokačo, Koperniks, Džordano Bruno, Mikelandželo, Rafaels, Leonardo da Vinči un daudzi citi.
Terminu ‘renesanse’ (it. rinascimento – ‘atdzimšana’) sāka lietot Dž.Vazāri savā darbā, kas tika sarakstīts 1550.gadā “Ievērojamāko gleznotāju, tēlnieku un arhitektu dzīves apraksti”, runājot par 15. – 16.gs. Itālijas tēlotāju mākslu, jo uzskatīja, ka šajā periodā māksla piedzīvoja īpašu uzplaukumu pēc ilga pagrimuma perioda viduslaikos. Tomēr tikai 19.gs. šo terminu sāka attiecināt uz visu 15. – 16.gs. Itālijas kultūru.
Itālijā 15.gs. politiski un ekonomiski varenākās bija sešas valstis: Venēcijas un Florences republikas (tur pie varas ilgu laiku bija Mediči dzimta, 1434. – 1494.g.), Milānas, Ferāras un Savojas hercogistes, kā arī Neapoles karaliste. Taču kultūras ziņā daudz nozīmīgākas bija tieši mazās valstiņas (tādas kā, piemēram, Urbino, Mantuja, Rimini un daudzas citas).
15.gs. vidū Florencē tika nodibināts humānistu pulciņš, ko nosauca par “Platona akadēmiju”. Par akadēmijas vadītāju kļuva viens no tā laikmeta aktīvākajiem humānistiem Marsīlio Fičīno. Platona akadēmijas idejas ietekmēja Itālijas renesanses ievērojamāko gleznotāju, tēlnieku un arhitektu, piemēram, Pjēro della Frančeskas, Botičelli, Mikelandželo un citu mākslinieku jaunradi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация