Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:376899
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1508. gadā Romā ieradās vēl viens daudzsološs Renesanses mākslinieks - Rafaēls Santi (1483-1520). Viņam tad bija divdesmit pieci gadi, gaiša ticība labajam cilvēkā un milzīga uzcītība. Rafaēls dzimis Urbīno pilsētā hercoga galma gleznotāja ģimenē, kas droši vien arī norādīja viņa turpmāko ceļu uz lielo mākslu. Sākumā Rafaēls mācījās turpat pie tēva, vēlāk Perudžā pie Perudžīno (īst. v. Pjetro Vannuči). Perudžīno darbnīcā Rafaēls pavadīja četrus gadus, cītīgi apgūdams visu, ko Perudžīno varēja viņam iemācīt. Un, kad Rafaēls juta, ka aizgājis tālāk par savu skolotāju un spēj veiksmīgāk īstenot pasūtītāju uzdevumus, varbūt arī lai pats sev pierādītu, ko īsti spēj, jaunais mākslinieks kā vienu no saviem pirmajiem nozīmīgajiem darbiem darināja daudzfigūru kompozīciju "Marijas saderināšana" pēc tādas pašas ieceres kā altārgleznu, kuru nesen bija pabeidzis Perudžīno. Un jau šajā pirmajā, lielajā nozīmīgajā darbā atklājās Rafaēla ģenialitāte.
Ieradies Florencē, Rafaēls tāpat ar lielu aizrautību mācījās no tolaik Florencē strādājošajiem renesanses dižmeistariem: Botičelli, Leonardo da Vinči, Mikelandželo u.c. Tieši Florences posmā (1504-1507) izveidojās un nobrieda Rafaēla īpašais talants, neskaitāmos gleznojumos atveidojot Madonnas tēlu. Šī posma darbus hronoloģiski izkārtojot, var pamanīt gan Leonardo, gan Mikelandželo, gan citu tā laika meistaru ietekmes Rafaēla daiļradē. Un tomēr Rafaēla mākslā šīs ietekmes iegūst pavisam citu nokrāsu. Viņa daiļrades galvenā īpašība jau šajā agrīnajā periodā ir ļoti noteikta un skaidra pabeigtība, Svētās dievmātes veidolos ietverot sava laika skaistas, izsmalcinātas sievietes - mātes ideāltēlu. Pie šādiem darbiem pieder "Madonna ar putniņu" (1505-1506), "Madonna dārzā" (1505-1507) un citi. Visbiežāk Madonnas tēls kopā ar Jēzusbērnu parādīts uz brīnišķīgas lauku ainavas fona.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация