Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:421429
 
Оценка:
Опубликованно: 31.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Mūsdienu amerikāņu sociologs Miters Bergers raksta, ka "sociālā kontrole ietver daudzveidīgus Iīdzekļus, kurus iz­manto sabiedrība, lai atgrieztu savus nepaklausīgos, nedisciplinētos Ioceklus noteiktās pielaujamās robežās". Sociālā kontrole ietver kā oficiālās, bieži likumu un citu juridisko priekšrakstu normās ietvertas sankcijas, tā arī neformālās aktivitātes- nereti sabiedriskās domas spiediena izpausmēs. Sociālās kontroles paņēmienu konkrētais spektrs ir visai daudzveidīgs. P. Bergers norāda uz visai atšķirīgām metodēm, sākot ar fizisku vardarbību un beidzot ar kāda sabiedrības Iocekļa pa­kļaušanu sistemātiskam ostrakismam, viņa morālu apkaunošanu. Šo metožu darbība ir tā forma, kura nodrošina dažādu strukturālu un funkcionālu sabiedrības veidojumu sakārtotību atbilstoši zināmā veidā- demokrātiski vai totalitāri- pieņemtām sociālām vērtībām un normām, tā vismaz ārēji determinē indivīda uzvedību.
Socioloģija ir patstāvīga, konkrēta zinātne, kura ar noteiktu jēdzienu un teoriju, metožu un empīrisko pieņēmumu palī­dzību apraksta un, pamatojoties uz vispārējiem principiem, izskaidro sa­biedrības struktūru, funkciju un attīstības savstarpējās sakarības. Pa­skaidrojot šīs definīcijas pamatdomu, tiek norādīts uz socioloģisko zinā­šanu galveno tematiku- sociālo grupu un šķiru veidošanās determinanti, sociālo konfliktu cēloņi un formas, sociālo izmaiņu cēloņi un sekas.
Uzmanības lokā parasti nokļūst dažādas sabiedrības struktūras, to mijiedarbība.
Socioloģija aplūko sabiedrību kā vienotu, sarežģīti strukturētu vese­lumu, kurā īstenojas likumsakarīga dažādu sociālās sakārtotības for­mu- organizāciju, institūtu, grupu - mijiedarbība. Šāds vispārējs pieņē­mums varētu radīt metodoloģisku pamatu sociotehnoloģiskai ievirzei- mēģinājumam atklāt šo formu fundamentālās saiknes funkcionālā un strukturālā aspektā. Līdz ar to ir iespējams iedibināt cilvēka eksisten­ces sociālo makronosacījumu un mikronosacījumu analīzi.
Lai atklātu socioloģisko zināšanu specifiku pašreizējā zinātnes at­tīstības posma interpretācijā, vispirms nepieciešams konkretizēt ra­kursu, kurā tiek aplūkots priekšmets- sociālā kontrole. Tāds skatījums ir jāatklāj ar vispārīgāko noteiktību atpazīšanu, jo, kā zināms jau no senās Grieķijas kultūras tradīciju pieredzes, zināšanu sistēmas izveidē ir savs nepieciešamais pamats- aksiomātisku atzinumu formā izteikti metateorētiski atzinumi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация