Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:464865
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.05.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
  Sociālās percepcijas jēdziens    5
  Savstarpējās uztveres mehānismi    6
  Sociālās percepcijas fenomeni    8
  Pirmais iespaids    9
  Psiholoģiskās barjeras otra cilvēka uztverē    11
  S. Aša sociālās percepcijas teorija    13
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
  Pielikums    16
  Daži vingrinājumi empātisko spēju pašizziņai    17
  Anketa    18
Фрагмент работы

Savas galvenās sociālās vajadzības cilvēks apmierina, kontaktējoties ar citiem. Saskarsmes ilgums ir atkarīgs no temperamenta un vecuma. Svarīgs ir ne tikai ilgums, bet arī kvalitāte. Lai cilvēks uzlabotu savu saskarsmi ar citiem un gūtu apmierinājumu, viņam vispirms jāiepazīst pašam sevi.
Cilvēki sociālo percepciju izmanto ikdienas saskarsmē, lai izzinātu otru cilvēku kā individualitāti. Saskarsmes rezultātā veidojas priekšstats par otru cilvēku kā būtni ar savām īpatnībām, ārējo izskatu, rakstura iezīmēm, domāšanas veidu, stereotipiem un individuālajām īpašībām.
Sociālā percepcija sevī ietver uztveres mehānismus: identifikāciju, empātiju, stereotipizāciju, refleksiju; fenomenus: oreola efektu, pirmreizīguma efektu; pirmo iespaidu un psiholoģiskās barjeras.
Sociālās percepcijas mērķis ir izprast otru cilvēku. Tās uzdevums ir mēģināt uztvert otra cilvēka priekšstatus, domas, spējas, emocijas, vēlmes, darbību utt.

Sociālā percepcija ir cilvēku savstarpējās uztveres un sapratnes process, kas realizējas visā saskarsmes laikā.
Jebkura saskarsme sākas ar cilvēku savstarpēju uztveri un no tās ir atkarīgs, kā saskarsme veidosies tālāk. Priekšstata veidošanās par otru cilvēku lielā mērā ir atkarīga no dzīves pieredzes, personības īpatnībām, motivācijas, noskaņojuma.[2]
Ietekmi uz cilvēka uztveri atstāj arī otra cilvēka ārējais izskats, apģērbs, runas manieres, uzvedība, kā arī reālā situācija, kurā notiek saskarsme.
Krievu sociālā psiholoģe G. Andrejeva uzsver, ka uztvert otru cilvēku nozīmē – uztvert ārējās pazīmes, salīdzināt tās ar viņa personības iezīmēm un uz tā pamata interpretēt viņa uzvedību. [1]

Uztveres procesā ir iesaistīta visa cilvēka personība un pašapziņa. Cilvēki izmanto vairākus sociālpsiholoģiskos mehānismus: identifikāciju, empātiju, stereotipizāciju un refleksiju.
Identifikācija ir cita cilvēka izpratne, viņu apzināti vai nepazināti pielīdzinot sev. Identifikācija ir visai plaši izplatīts mehānisms – pēc sevis cilvēks spriež par citiem.

Empātija ir percepcijas mehānisms, kuru parasti izmantojam, kontaktējoties ar mums pazīstamiem, tuviem cilvēkiem. Empātija balstās uz cilvēku prasmi, ko aktualizē vajadzība vai vēlēšanās nostādīt sevi otra cilvēka vietā, izjust viņa stāvokli, pozīciju, paskatīties uz notiekošo ar partnera acīm. Empātija ir intuitīvs izpratnes veids bez apdomāšanas, kad emocionālā iejaukšanās otrā cilvēkā uzreiz izraisa attiecīgu savu rīcību. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация