Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:252878
 
Оценка:
Опубликованно: 28.12.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Nobeigums
Saskarsmē cilvēks apmierina vajadzību pēc kāda cita klātbūtnes, pēc atzinības, pēc padoma, pēc parauga, pēc palīdzības utt. Lai veiksmīgāk iejustos sabiedrībā, lai varētu paust savas domas, izjūtas, idejas, uzskatus un citu informāciju, katram jāattīsta savas saskarsmes iemaņas, jāiejūtas sociālajos statusos un lomās, jāpiemērojas sabiedrības prasībām. Indivīdam savas dzīves laikā jāpilda daudz sociālos statusi un lomas. Socializācija ir process, kurā indivīds apgūst uzvedības modeļus, sociālās normas un vērtības, kas nepieciešamas viņa veiksmīgai funkcionēšanai pastāvošajā sabiedrībā. Socializācija aptver visus kultūras, izglītības un audzināšanas procesus, ar kuru palīdzību cilvēks iegūst sociālo dabu un spēju piedalīties sabiedrības dzīvē. Sociālās lomas cilvēks iemācās spēlēt jau bērnībā, vērojot, analizējot un atdarinot citu cilvēku uzvedību, vēlāk arī izmēģinot un atrodot savu uzvedības modeli. Dažas lomas var būt ar negatīvām iezīmēm, kas izpaužas pretrunīgā rīcībā vai pretsabiedriskā darbībā. Indivīds var izpildīt arī amorāla rakstura lomas (likumparkāpēja, noziedznieka, notiesātā, narkomāna, alkoholiķa u.tml.). Ir arī lomas ar sabiedrībā pieņemtām un uzskatītām par pozitīvām iezīmēm (piemēram, mātes loma). Tomēr atsevišķos gadījumos arī sociāli pozitīvās lomas var tikt uztvertas un interpretētas kā sociāli novirzītas. Šādās situācijās indivīds vērtē citus, vadoties pēc savas vērtību skalas, personīgā vai sociālās grupas viedokļa, kas var būt neatbilstošs standartam. Pat tikai no diviem cilvēkiem veidojas kopums, kuram ir sava iekšējā būtība – statusu un lomu sistēma. Un, lai varētu orientēties jaunā situācijā, vispirms ir jānoskaidro, kādos statusos un lomās tajā piedalās indivīdi, ar kuriem viņiem tajā „jāspēlē”. Mūsdienās psihologi un sociologi mudina cilvēkus izkopt savas sociālās lomas un statusus un censties sasniegt augstāko to pakāpi kāda vien cilvēkam un konkrētajam indivīdam ir iespējama. Tas nav neiespējami, jo mums ir iespēja griezties pie speciālistiem un lūgt padomus, dažādas sociālās lomas var izraisīt iekšējas pretrunas, kas atspoguļojas emocionālajās prasībās un uzvedībā. Ja radušos situāciju izprot, nav jānēsā līdzi smagās domas, kas un kā ir pareizi. Var ļauties un izbaudīt dzīvi ar sev tuvajiem cilvēkiem.
Spēja izprast savu statusu palīdz indivīdam radīt apmierinātību ar dzīvi un notiekošo, taču statusa lomas nosacījumu nezināšana pazemina to un rada diskomfortu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация