Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:824095
 
Оценка:
Опубликованно: 22.12.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Sociālo kustību jēdziens    4
2.  Sociālo kustību veidošanās teorijas    6
3.  Sociālo kustību attīstības fāzes    7
4.  Sociālo kustību veidi    9
4.1.  Vecās sociālās kustības    9
4.2.  Jaunās sociālās kustības    11
4.3.  Reformatīvās kustības    13
4.4.  Revolucionārās kustības    14
4.5.  Regresīvās kustības    15
4.6.  Utopiskās kustības    16
  Nobeigums    18
  Izmantotās literatūras saraksts    19
Фрагмент работы

Nobeigums
Izzinot sociālo kustību teorētisko pusi un iepazīstoties ar spilgtākajiem piemēriem, radās diezgan labs priekšstats par to būtību. Sociālās kustības ir unikāls process, kas spēj apvienot dažādu vecumu, dzimumu, rasu, profesiju un vēsturisko periodu cilvēkus, lai tie cīnītos par vienu kopīgu interesi. Un tas ir pierādījums tam, ka tikai vienotībā ir iespējams sasniegt augsti uzstādītus mērķus.
Izpētot sociālās kustības, ir radušies vairāki secinājumi. Pirmkārt, lai sociālās kustības attīstītos, ir nepieciešams pietiekami stiprs virzītājspēks, kas motivē cilvēkus vienotai kustībai. Respektīvi problēmai, par kuru cīnās ir jābūt nopietnai. Piemēram, ir stipri apšaubāmi, ka ir iespējams rasties sociālajai kustībai, kas vēršas pret saldumu ražošanu, jo tie bojā zobus. Tāpat ir svarīgi, lai šī problēma skar pietiekami lielu sabiedrības slāni, jo cilvēki nemēdz iesaistīties kustībās, kuras viņi nesaista ar sevi.
Otrkārt, svarīgs arī ir sociālās kustības apmērs. Mazākām sociālajām kustībām nav tik lielas izredzes sasniegt mērķi, kā lielām, jo tās attiecīgi pārstāv mazāku sabiedrības daļu. Tāpat liela nozīme ir izmantotajām metodēm un taktikai. Kā jau bija minēts, vardarbības izmantošanai teorētiski ir lielākas izredzes sasniegt mērķi, tomēr tajā pašā laikā tā var izsaukt sabiedrības nosodījumu. Taču vēsture pierāda, ka, attiecība uz revolucionārajām kustībām, vardarbība ieņem nozīmīgu vietu. Kaut gan mūsdienās, kad terorisms ir diezgan delikāts jautājums, vēlamāka ir miermīlīgākas taktikas izvēle. Tāpat, lai kustība ātrāk izplatītos un piesaistītu pēc iespējas lielāku cilvēku skaitu, labvēlīgi vērtējama ir ekstensīva plašsaziņas līdzekļu izmantošana.
Treškārt, sociālās kustības ir uzskatāmas par veiksmīgām, ja to problēmas tiek iesaistītas politiskajā apritē. Respektīvi, ja problēmas, pret kurām vēršas tiek ietvertas likumdošanā. Tas nozīmē to, tās tiek risinātas. Un sociālo kustību galvenais mērķis ir problēmu atrisināšana. Šādu scenāriju var pamanīt gan darba ļaužu, gan sieviešu tiesību kustībā, kad līdz mūsdienām ir izveidojies diezgan spēcīgs likumiskais pamats problēmām, pret kurām cīnījās pirms pāris gadsimtiem.
Kopumā, izvērtējot sociālo kustību nozīmi, atliek secināt, ka tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā ietekmēt politiskos procesus. Tieši ar sociālo kustību palīdzību ir izveidojies vienlīdzības un līdztiesības, un līdzcietības princips, nevērtējot ne dzimumu, ne rasi. Un šī koncepcija ir neatņemam mūsdienu sabiedrības sastāvdaļa.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация