Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:970599
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.11.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Simboliskais interakcionisms    3
  Lomu teorija    4
  Sociālās apmācības teorija    6
  Sociālās apmaiņas teorija    8
Фрагмент работы

Simboliskais interakcionisms ir viena no tām produktīvākajām un ietekmīgākajām sociālās psiholoģijas teorijām, kas attīstījās socioloģija gultnē. Šajā teorijā sociālā interakcija tiek saprasta kā komunikācija starp cilvēkiem, kuras laikā indivīdi apmainās ar simboliem. Simboli ir nosacītas zīmes (valoda, žesti, mākslas tēli, kartes, shēmas, formulas u.c.), kuras pārstāv citus daudzveidīgus tēlus, saturu, attiecības, tātad – tām ir nozīme. Pēc interakcionisma pamatlicēja Herberta Mīda domām, simboli ir specifiska cilvēku komunikācijas iezīme. Simboli un to nozīmes ir vispārināta forma, kādā indivīds atspoguļo sociālo pieredzi, kas iegūta kopīgas darbības un saskarsmes procesā un realizējas cilvēku darbības shēmās, sociālajās lomās, normās, vērtībās. Ar nozīmju palīdzību cilvēka apziņā rodas priekšstati par apkārtējo pasauli, citiem cilvēkiem un pašam par sevi. Katra cilvēka nozīmju sistēma ir unikāla, kaut arī vienas kultūras cilvēkiem eksistē kopīga nozīmju sistēma, kura tomēr tiek individuāli subjektīvi interpretēta. Individuālā nozīmju sistēma ietekmē indivīda kognitīvos procesus (uztveri, domāšanu, atmiņu u.c.) un viņa jūtas, attieksmes un sociālo uzvedību.
Simboliskais interakcionisms balstās uz trim pamattēzēm.
1.Cilvēku rīcība, izturēšanās, mijiedarbība ar citiem cilvēkiem un objektiem ir atkarīga no to nozīmes konkrētajiem cilvēkiem. Nozīmes ir subjektīvas, un novērotājs no malas nekad nevar būt simtprocentīgi pārliecināts, ka pareizi ir interpretējis un sapratis otra cilvēka rīcību. Piemēram, redzot, ka kāds cilvēks skūpsta otru, jūs varat nodomāt, ka tā ir īpašas labvēlības izpausmes, bet īstenībā tas var izrādīties „Jūdas skūpsts”.
2.Nozīmes ir sociālās interakcijas produkts. Nozīme nepiemīt cilvēkiem vai objektiem, nozīme neizdomā indivīds viens pats savā galvā. Nozīme ir sociāls produkts, kas izriet no cilvēku savstarpējās mijiedarbības vai mijiedarbības ar objektiem (piemēram, grupām, sociālām institūcijām, teorētiskām sistēmām u.c.). Iebraukuši pirmoreiz svešā valstī, jūs jūtaties vientuļi un atsvešināti. Aizbraucot trešo reizi, kad šajā zemē jums jau ir parādījušies draugi un paziņas, jūs jūtaties daudz labāk. Valsts vairs neliekas sveša un vienaldzīga, drīzāk pazīstama un draudzīga. Nozīmi veido cilvēka pieredze konkrētā situācijā un viņa reakcija, attieksme pret šo pieredzi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация