Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:394521
 
Оценка:
Опубликованно: 07.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pēc Jāņa Kupča grāmatas “Saskarsmes būtība” ir trīs uztveres mehānismi, kas veido katram cilvēkam raksturīgu saskarsmes partnera uzvedības interpretāciju. Viens no šiem uztveres mehānismiem ir stereotipizācija.
Stereotipizācija – (no gr. val. – ciets un apzīmogots) vispārpieņemts, klasifikācija un novērtējums sociāliem objektiem (notikumiem), kur pamats ir kāds priekšstats (sociālais stereotips). Stereotipizācija parādās kā viens no svarīgākajiem raksturotājiem starp grupu un starp personām, kā arī atspoguļo shematizētu, affektīvu šīs formas sociālo uztveri kā veselu.
Parasti stereotipizāciju izmanto, kontaktējoties ar svešiniekiem vai paviršiem paziņām. Bieži vien arī cilvēku uzvedība tiek izskaidrota ar stereotipizācijas palīdzību, kā piemēram, sociāliem kanoniem, dogmām, standartiem, kategorijām un pazīstamām parādībām. Līdz ar to saskarsmes partneris vairs netiek uztverts kā atsevišķs indivīds, kā neatkārtojama personība, pats par sevi, bet gan kā noteiktas sociālās grupas – konfesijas, politiskās partijas, profesijas, nācijas vai dzimuma pārstāvis (Kupčs, 1997). Kā piemēru stereotipizācijas mehānismam var minēt uzskatu “Sieviete pie stūres? Viss skaidrs!”. Zem tā slēpjas uzskats, ka sievietes nekad nepratīs vadīt auto, ka viņas visbiežāk izraisa autoavārijas, un galu galā, automašīnas nav domātas sievietēm. Tātad jau pats izteiciens parāda attieksmi pret sievietēm, kas vada auto.
No psiholoģiskā skatu punkta stereotipizācija tiek pielietot jebkādām sociālajām grupām vai sabiedrībām, kuras ir bez pietiekamām atšķirību apzināšanās iespējām. “Balstoties uz elementāro vispārpsiholoģisko mehānismu, saistītam ar informācijas atlasīšanu, stetreotipizācija beigās iznāk kā sarežģīta sociālpsiholoģiskā parādība, izpildoša rindu funkciju, no kurām svarīgākās ir personības un grupas identifikācija, iespējami negatīvo attieksmju attaisnošana pret citām grupām utt. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация