Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:360188
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.11.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Teorētiskā daļa    5
1.1.  Temperamenta jēdziens psiholoģijā    5
1.1.1.  Humorālā teorija    5
1.1.2.  Konsticionālā teorija    6
1.1.3.  Centrālā nervu sistēmas teorija    8
1.2.  Personības individuālā atšķrības pēc Karla Gustava Junga    10
1.3.  Temperamenta tipi pēc Hansa Jurgensa Aizenka    11
1.4.  Grafoloģija    15
1.4.1.  Grafoloģijas vēsture    15
2.  Pētnieciskā daļa    18
2.1.  Temperamenta tipa noteikšana, to rezultāti    20
3.1.  Rokrakstu izpēte, to rezultāti 10.x un 10.y klasei    22
3.1.1.  Rokrakstu izpēte 10.x klasei    22
3.1.2.  Rokrakstu izpēte 10.y klasei    22
4.1  Temperamenta un rokraksta mijsakarības 10.x un 10.y klasei    25
  Secinājumi    27
  Izmantotā literatūra    29
  Anotācija (latviešu valodā)    30
  Anotācija (angļu valodā)    31
Фрагмент работы

„Hipokrāts temperamentu apzīmējis ar vārdu krasis – sajaukums. Savukārt latīņu valodas vārds tempero nozīmē „sajaukt kaut ko vajadzīgās attiecībās”. No šī varda cēlies temperaments.”[4.,10.]
Temperaments ir katrai pesronībai piemītošo savdabīgo, noturīgo psihisko īpašību kopums, kas nosaka psihisko un fizisko procesu un stāvokļu norises intensitāti, ātrumu, tempu un ritmu. Temperaments ir bioloģiska, iedzimta, bet ne dzīves laikā iegūta cilvēka īpašība. Par to, vai nodrošina ātrumu, spēku un līdzsvarotu reakciju uz ārēju kairinātāju, apkārtējās vides maiņu. Cieša saistība temperamenta tipam ir ar emocijām, kā arī tas iespaido cilvēka psihisko attīstību, domāšanu, runas ātrumu, tās ritmiskumu, mīmiku, žestikulāciju, kustīgumu, saskarsmes manieri.. Bet temperaments neiespaido intereses, aizraušanos, darbības motivāciju un intelektu.
Cilvēku ar spilgti izteiktu temperamentu nav daudz, visbiežāk izpaužas jauktu temperamentu tipu iezīmes. Vairumā no mums dominē viens no temperamentu tipiem.

1.1.1.Humorālā teorija
Pirmie pētījumi, kurus šobrīd varētu salīdzināt ar temperamentu teorijām, atrodami senajā Ķīnā 8. – 7. gs. pirms mūsu ēras. Ķīnas mediķi iedala cilvēkus dažādos tipos atkarībā no tā, kāds šķidrums cilvēkā ir dominējošais : gaiss, žults, asinis vai gļotas. Ja cilvēkā dominē žults vai asinis, viņš ir stiprs, drosmīgs, līdzīgs tīģerim. Ja dominējošais ir gaiss – nelīdzsvarots, kustīgs, līdzīgs pērtiķim, bet, ja dominē gļotas – lēnīgs, mazkustīgs.
Viens no temperamenta teorijas virzieniem ir humorālais (no lat. humor – šķidrums). Sistematizētas zināšanas par personības dinamiskajiem raksturojumiem un to rašanās iemesliem ir atrodamas Hipokrāta antīkās ārstu skolas darbos, kas iekļauti „Hipokrāta krājumā”. Tajā atspoguļojas mācība par četriem šķidrumiem ( asinis, gļotas, dzeltenā žults un melnā žults), kas nosaka cilvēka veselību un atsķirības viņa uzvedībā. Ņemot vērā Hipokrāta mācību, tika piedāvāta temperamenta tipu sistematizācija atkarībā no tā, kurš no minētajiem šķidrumiem ķermenī ir parsvarā. Ja dominē asinis, cilvēkam ir noteikta tipiska uzvedības forma – temperamenta tips, ko nosauca par sangvinisko (no lat. snguis – asinis). Ja pārsvarā dzeltenā žults – holēriķis ( no gr. Chole – žults), ja melnā žults – melanholiķis ( no gr. Melanos – melns, chole – žults), ja gļotas – flegmatiskais (no gr. pflegma – ģļotas).[4.,9.]
Saskaņā ar Hipokrāta mācību „ .. no tiem (šķidrumiem) sastāv ķermeņa daba un caur tiem neslimo un ir vesels tad, kad šīs daļa ievēro attiecību savstarpējās sajaukšanās spēka un daudzuma attiecībā un kad tās vislabāk sajauktas „ [4.,11.] Hipokrāts šīm „ķermeņa sulām” piedēvēja tādu pašu lomu cilvēka dzīvē, kāda dabā tiek piedēvēta galvenajām stihijām : ugunij, zemei, ūdenis un gaisam. Arī stihiju vienmērīgs sajaukums veido labvēlīgu klimatu bez plūdiem un sausuma periodiem, bez vētrām un zemestrīcēm.
Hipokrāta skolas piedāvātie temperamentu nosaukumi ir saglabājušies līdz mūsu dienām, kaut gan uzskati par to veidošanās cēloņiem ir mainījušies. Šī teorija neatklāj temperamenta rašanās būtiskākos pamatcēloņus .[4.,16]
Šobrīd pētījumi būtiskāku nozīmi piešķir intraversijas – ekstraversijas rādītājiem temperamentu tipoloģijā.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,48 €
Комплект работ Nr. 1353068
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация