Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:960102
 
Оценка:
Опубликованно: 05.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Temperamenta pētīšanas vēsture    4
  Temperamenta tipu apraksts    6
  Nobeigums    10
  Izmantotā literatūra    11
Фрагмент работы

Vārds temperaments tika ieviests jau pirms 2,5 tūkstošiem gadu. Mūsdienās šis termins ieņem nozīmīgu vietu gan praktiskajā, gam akadēmiskajā psiholoģijas zinātnē. Jēdzienu “temperaments” var skaidrot šādi: cilvēka psihisko procesu un stāvokļu dinamisks raksturojums (ātrums, ritms, intensitāte), pastāvīga psihodinamiska struktūra.
Temperamanta pētīšanas vēsture sniedzas tālu pirms mūsu ēras, tas ir pats senākais priekšstats psiholoģijā. Mūsdienu zinatne temperamentu saista ar cilvēka individualpsiholoģiskām īpatnībām, kuras nosaka viņa darbības dinamiku un ir atkarīgs no centralās nervu sistēmas īpašībām. Temperaments nosaka ne tik daudz ko cilvēks dara, bet gan kā viņš to dara. Temperamenta atkarība no centrālās nervu sistēmas īpašībām norāda uz to, ka temperaments ir bioloģiski nosacīts. Pilnībā temperaments izveidojas pusaudžu vecumā un dzīves laikā nemainās.
Mans darba mērķis ir radīt kopeju priekšstatu par to, kas ir temperaments, kā ir attīstījusies izpratne par to laika gaitā un aprakstīt temperamenta tipus no Aizenka teorijas redzespunkta. Aprakstot temperamentu tipus uzsvars tiek likts uz katra tipa īpatnību izcelšanu izturēšanās, saskarsmes, darba veikšanas stilā.
Jāpiemin arī liela praktiska nozīme – temperamentu teorijas var izmantot profesionālajā orientācijā, personāla atlasē, personāla vadībā, arī konsultēšanā un psihoterapijā u.c. nozarēs.
Kā tika minēts ievadā, priekšstats par temperamentu ir pats senākais psiholoģijā. Pirmais, kas mēģināja iedalīt cilvēkus pēc viņu izturēšanās rakstura, bija Hipokrāts. Vēl pirms 2,5 tūkstošiem gadu Hipokrāts ieviesa terminu temperaments un deva nosaukumus četriem temperamentu tipiem, kuri saglabājušies vēl joprojām. Atbilstoši sava laika priekšstatiem, Hipokrāts izvirzīja pieņēmumu, ka cilvēka uzvedības stilu īpašu vielu klātbūtne organismā. Holēriķim noteicošā viela bija žults, melanholiķim – melnā žults, flegmātiķim – limfa, bet sangvīniķim – asinis.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация