Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:467702
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Tiesiskā kultūra ir sabiedrības tiesiskās dzīves kvalitatīvs stāvoklis, ko nosaka sabiedrības sociālā, garīgā, politiskā un ekonomiskā iekārta un kas izpaužas tiesiskās apziņas, tiesību normatīvo aktu un tiesiskās darbības attīstības līmenī un iedzīvotāju tiesiskās apziņas attīstības līmenī, kā arī, cik lielā mērā valsts un pilsoniskā sabiedrība garantē cilvēka tiesības un brīvības. N.N. Voplenko uzskata, ka valsts tiesiskās kultūras stāvoklis ir tās tiesiskās sistēmas brieduma rādītājs, atspoguļo sasniegto progresīvi – tiesisko attīstības līmeni. Pastāv dažas zinātniskas pieejas tiesiskās kultūras definēšanā, t.i. antropoloģiskā, sociālā un filozofiskā.

Kultūra

Kultūra, socioloģijā un antropoloģijā, ir kādas sabiedrības vai cilvēku grupas dzīvesveids, kas aptver ne vien tēlotājmākslu, mūziku un literatūru, bet arī domāšanas īpatnības, uzskatus, uzvedību, paražas, tradīcijas, rituālus, apģērbu un valodu.
Kultūras jēdzienu ir grūti precīzi definēt, jo dažādās intelektuālajās disciplīnās tas visai stipri atšķiras. Vārdu kultūra kā terminu vissenāk izmanto sociālās zinātnes, kas ar to apzīmē visu noteiktas sabiedrības dzīvesveidu-gan materiālo, gan garīgo. Parasti ar vārdu kultūra apzīmē arī mākslu un vispār intelektuālo darbību, piemēram, par kultūras cilvēku dēvē tādu indivīdu, kas tiecas pilnveidoties, gremdēdamies mākslā un apcerēdams intelektuālus jautājumus. Sociālo zinātņu valodā vārds kultūra ieviesās jau 19. gs. Liela rezonanse šajā ziņā bija angļu kultūrantropologa E.Berneta Tailora pētījumiem. Savā darbā “Pirmatnējā kultūra” viņš kultūru definēja kā “sarežģīto veselumu, kurā ietilpst zināšanas, uzskati, māksla, morāle, likumi, paražas un visas citas spējas un ieradumi, ko cilvēks iemanto kā sabiedrības loceklis”. Sākumā etnologi un antropologi aplūkoja nerietumnieciskās kultūras- daļēji aiz vēlmes pierādīt, ka tās ir mazvērtīgas, lai gan līdztekus tam zinātnieki par jaunu atklāja un augstu novērtēja viņu pašu zemju folkloru un senās ieražas. Kopš tā laika terminu kultūra pārsvarā lieto kā neitrālāku jēgu. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1197866
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация