Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:748187
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.11.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
2011–2015 гг.
Фрагмент работы

Tiesību funkcijas ir tiesību ārējās pamatizpausmes, tiesību darbība sabiedrībā. Tiesību funkcijas var definēt kā tiesību iedarbības pamatvirzienus uz sabiedriskajām attiecībām. Izšķir vairākas tiesību funkcijas:
1. Regulatīvi statiskā funkcija jeb sabiedrisko attiecību nostiprināšanas un stabilizēšanas funkcija. Šī funkcija izpaužas, nosakot sabiedrisko statusu dažādiem subjektiem (cilvēka un pilsoņa pamattiesību un brīvību nostiprināšana, valsts iestāžu un amatpersonu kompetences noteikšana). Personām un iestādēm tiek piešķirtas pilnvaras, kuru ietvaros tie darbojas brīvi, pēc sava ieskata, tātad pēc savas iniciatīvas stājas savstarpējās tiesiskajās attiecībās.
2. Regulatīvi dinamiskā funkcija nosaka, kādai jābūt cilvēku uzvedībai nākotnē. Šī funkcija tiek īstenota ar pienākumus uzliekošām normām. Likumdevējs ir noteicis pienākumu maksāt nodokļus, ievērot darba kārtību, pildīt līgumsaistības u.c.
3. Aizsargājošā funkcija ir virzīta uz sabiedrībai vēlamo attiecību aizsardzību un kaitīgo attiecību izspiešanu. Aizsargājošā funkcija paredz prettiesiskās uzvedības novēršanu. Tiesību aizsargājošā iedarbība izpaužas, nosakot aizliegumus prettiesisko nodarījumu veikšanai, juridiskās sankcijas par nosaukto nodarījumu izdarīšanu un piemērojot šīs sankcijas tiesībpārkāpējiem. Turklāt tiesību aizsargājošā funkcija īstenojas gadījumā, kad persona, kuras subjektīvās tiesības ir pārkāptas, vēršas pēc aizsardzības kompetentās valsts iestādēs.
4. Vērtējošā funkcija ļauj tiesībām kalpot par tiesību subjektu uzvedības
tiesiskuma vai prettiesiskuma kritēriju. Tas nozīmē, ja cilvēks darbojas tiesiski, tad valsts un sabiedrība nevar izvirzīt pretenzijas – cilvēks darbojas atbilstoši likuma prasībām.
5. Audzinošā funkcija paredz, ka likums balstās ne tikai uz valsts piespiešanu, bet arī uz pārliecināšanu. Senromiešu politiķis un filozofs Cicerons, piemēram, uzskatīja, ka «likumam piemīt arī tieksme par kaut ko pārliecināt, bet ne visam piespiest ar varu un draudiem». Tiesību audzinošā funkcija izpaužas arī to aicinājumā attīstīt cilvēkos taisnīguma, patiesības, labā, cilvēcības jūtas.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1388665
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация