Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:532098
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.01.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Livonijas konstitūcija    3
2.  Gothards Ketlers    5
2.1.  Gotharda privilēģija    7
3.  Kurzemes statūti, hercoga un muižnieku attiecības    8
4.  Lietuvas statūts    9
Фрагмент работы

« Kurzemes garīdzniekiem nebija lielas ietekmes. Tas skaidrojams ar mācītāju materiālo atkarību no hercoga un muižniekiem, ar kuru palīdzību pie katras baznīcas tika ierīkotas mācītājmuižas.» baznīcas kungiem nebija lielas ietekmes uz zemes ekonomisko un politisko dzīvi. Viņi veidoja savu garīdznieku kārtu ar savu pārvaldi un tiesu-konsistoriju
Pilsētniekiem līdzīgi garīdzniekiem nebija lielas ietekmes uz zemes ekonomisko un politisko attīstību. Tajos laikos pilsētās dzīvoja ļoti maz cilvēku. Par pilntiesīgiem pilsētniekiem uzskatīja tikai tirgotājus un amatniekus, kas bija apvienojušies attiecīgi ģildēs vai cunftēs.
„Lielākā daļa kurzemnieku bija zemnieki un pēc nacionālās piederības latvieši.» zemnieki, kā arī citas kārtas dalījās uz slāņiem, un ietekmīgākais no zemnieku slāņiem bija saimnieki.
Skatoties uz šo slāņu sadalīšanu ir skaidri redzams, ka visi cilvēki bija no kaut kā atkarīgi, un ja apskatīt šos četrus slāņus ir redzams , ka zemnieku dzīve bija visgrūtākā. „ Nebija paredzēts noilgums bēgļu meklēšanai, līdz ar to muižnieks drīkstēja atprasīt gan izbēgušu zemnieku, gan viņa pēcnācējus.” {12} (Latvijas Enciklopēdija 3.sējums 2005.gads 587lpp.)

Lietuvas statūts
Lietuvas statūts, jeb „Lietuvas lielkņazistes statūts. Lietuvas statūts ir pārdzīvojis trīs redakcijas: pirmā - 1529.gadā, otrā – 1566.gadā un trešā – 1588.gadā. Lietuvas statūts tika sastādīts senkrievu valodā, jo tā bija oficiāla valoda Lietuvas lielkņazistē un to prata lielais vairums Lietuvas lielkņazistes pavalstnieku. „Lietuvas statūts sastādīts plašai sabiedrībai zināmā valodā. Bez šaubām, kļūdains būtu uzskats, ka toreiz lietuviešu zemnieki pārvaldīja Lietuvas statūta senkrievu valodu, taču jāatceras, ka Lietuvas statūts bija adresēts priviliģētajām kārtām.”
1614.gadā mamoniču tipogrāfija pirmo reizi izdeva Lietuvas statūtu tulkojumā poļu valodā. 1811.gada tika izdots Lietuvas statūta tulkojums krievu valodā divos sējumos. Lietuvas statūta oriģināls ir 1588.gada teksts, bet par visprecīzāko tulkojumu poļu valodā atzina 1619.gada izdevumu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация