Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:984852
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tiesu vara ir trešais tradicionālais valsts varas atzars demokrātiskās sistēmās. Šajā referātā apskatīšu tiesu varu no vēstures, kā tā ir attīstījusies līdz mūsdienām. Tiesu sistēmas nozīmīgums, hierarhija, lai neveidotos patvaļa. Kādi pamarprincipi un kādam tiesnesim ir jābūt Satversmes tiesā, Augstākajā tiesā, Apgabaltiesā un Rajonu (pilsētas) tiesā. Uz kādiem pamatprincipiem tiek skatītas lietas un pieminēšu arī bēdīgi slaveno Laventu sakarā ar “Banku Baltiju”, kad vīņš iesūdzēja Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā.
Tiesu vara ir trešais tradicionālais valsts varas atzars demokrātiskās sistēmās. Vēsturiski tiesa tika spriesta monarhu un valdnieku galmos un netika nodalīta no citām valdnieka varām. Vēlāk par tiesu sāka saukt īpašas amatpersonas vai institūcijas. Senajos laikos un viduslaikos karaļa griba bija likums un monarhs pārstāvēja valsts varu kopumā. Spriest tiesu pār saviem pavalstniekiem bija katra neatkarīga zemes kunga tiesības.
“ Sabiedrības izpratne par tiesiskas valsts principiem attīstījās līdz ar izpratni par demokrātiju. Sākotnēji stipra suverēna valsts vara, kas izveidojās Eiropā, kalpoja miera un kārtības uzturēšanai, taču vienlaikus arvien vairāk apspieda brīvos pilsoņus un ierobežoja viņu tiesības. Apgaismības ideju ietekmē jau 18. gadsimtā vairāki monarhi, piemēram, Frīdrihs II Prūsijā, centās ieviest tiesiskas valsts idejas, tomēr absolūtisma attīstībā prasīja totālu valodnieka gribas atzīšanu. Modernās tiesiskās valsts izpratne, varas dalīšana un neatkarīga tiesu vara radās ilgstošā cīņā par pilsoņu brīvībām pret absolūtismu 18. gadsimta Eiropā. Sevišķa nozīme šajā cīņā bija Anglijas pilsoņu karam 17. gadsimta vidū, Ziemeļamerikas Neatkarības karam un ASV nodibināšanai 18. gadsimta otrajā pusē un Lielajai franču revolčijai 18. gadsimta beigās. Neatkarīgas tiesu varas rašanās bija cieši saistīta ar konstitucionālās valsts un varas dalīšanas principa ieviešanu. Brīvas un tiesiskas valsts modelis ir attīstījies galvenokārt Anglijā. Indivīda brīvības šeit bija tā saukto anglosakšu nerakstīto tesību pamatā. Aizsardzību pret patvaļīgiem arestiem bija viena no šo tiesību pamatgarantijām un tika ierakstīta jau slavenajā Lielajā brīvību hartā 1215. gadā. Ar to karaļu vara pirmoreiz tika būtiski ierobežota un pilsoņiem radīta apziņa, ka valsts varai ir tiesiskas robežas.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация