Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:374956
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Latvijas ostas pilsētas    3
  Rīgas tirdzniecība    6
  Galvenās eksporta un importa preces Rīgā    7
  Rīgas tirdzniecības organizācija    10
  Zemnieku tirdzniecība Rīgā    12
  Iekšējā tirdzniecība    12
Фрагмент работы

18. gadsimta beigās un 19. gadsimta pirmajā pusē Latvijas saimniesciskajā un sabiedriskajā dzīvē notika lielas pārmaiņas. Preču ražošanas pieaugums un kapitālisko attiecību veidošanās iesaistīja Krieviju un līdz ar to arī Latviju pasaules tirgus sistēmā un grāva dzimtbūtnieciskās ekonomikas pamatus. Muižnieki sāka ražot tirgum – galvenokārt ārējam – arvien lielāku daļu lauksaimniecības produktu. Tirgus saimniecības veidošanās pamatā bija arī sabiedriskā darba dalīšana un atsevišķu rajonu specializācija. Tas viss veicināja tirdzniecisko sakaru paplašināšanos, radīja preču apgrozības pieaugumu, kas savukārt izraisīja pārmaiņas pilsētu saimnieciskajā dzīvē, arī tirdzniecībā, amatniecībā un rūpniecībā, kur vērojama pakāpeniska atteikšanās no vecajām darbības formām un saistīšanās progresīvākās tirgošanās un ražošanas attiecībās, kādas raksturīgas tirgus saimniecībai.
19. gadsimta pirmajā pusē Latvijas pilsētu dzīvē notika vairākas būtiskas pārmaiņas, bet tām bija cits raksturs nekā uz laukiem. Pilsētas joprojām pārvaldīja rātes, ģildes un cunftes, kā arī vācu biedrības. Rātskungu amatus ieņēma bagātāko tirgotāju un ģilžu pārstāvji, kuri modri sargāja pilsētu saimnieciskās, iekšējās dzīves un sadzīves privilēģijas. Turklāt pilsētām savas privilēģijas izdevās labāk pasargāt nekā muižniekiem, jo 19. gadsimta pirmajā pusē valdība neizdeva nekādus svarīgus likumus, kas mainītu pilsētu iekārtu un satversmi.
18. gadsimta beigās un 19. gadsimta pirmajā pusē Latvijas pilsētas bija vairāk tirdzniecības, nevis rūpniecības centri. Tas lielā mērā izskaidrojams ar to, ka lielākā latviešu tautas daļa bija zemnieki, kuri naturālās saimniecības apstākļos galvenokārt iztika ar saviem ražojumiem.
19. gadsimta otrā puse Latvijas vēsturē bija intensīvs ražošanas pārveidošanas laiks, pāreja uz īpašuma formu daudzveidību un aktīvu uzņēmējdarbību. Pašs preču noieta tirgus, preču saimniecības strauja attīstība pēcreformu Krievijā, valsts atbalsts uzņēmēju ekonomisko interešu nodrošināšanai paātrināja Latvijas iekšējo saimnieciskos procesus. Vietējo tirgotāju daudzu gadu pieredze, kura bija uzkrāta tirdzniecības starpniecības operācijās Viskrievijas un Rietumeiropas tirgos, lielo tirdzniecības firmu tiešie lietišķie darījumi ar attīstītāko Rietumeiropas valstu firmām atvieglināja pieeju zinātniski tehniskās informācijas centriem un paātrināja šo zināšanu rezultātu izmantošanu Latvijas rūpniecības un tirdzniecības attīstībā. Jāmin arī tas, ka Latvijā jau bija sagatavoti ražošanas organozatoru kadri no vietējo lieltirgotāju, tehniskās inteleģences un arī no vācu muižniecības pārstāvju vidus.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация