Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
Особые предложения 2 Открыть
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:489652
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Visi noteikti ir bijuši tirgū. No malas vērojot, tirgus izskatās pēc liela pūļa, kurā grūti orientēties, bet tas ir mānīgs iespaids. Visus cilvēkus, kuri ieradušies tirgū, var iedalīt lielās grupās.
Tie, kas tirgū ieradušies pārdot preces, veido tirgus piedāvājumu. Otra grupa, kas par savu naudu nolēmuši iegādāties konkrētas lietas, veido tirgus pieprasījumu. Tādēļ visi zina, uz kurieni jādodas tad, ja ir lieka prece, vai arī- ja ir nauda un kādas preces trūkst. Tas ir ļoti ērti- nav jāmeklē darījumu partneri nezin kur, bet visas pirkt un pārdot ieinteresētās personas satiekas vienkopus- tirgū.
Ekonomikā vārdam , tirgus’ ir plašāka nozīme. Tirgus- tas ir ekonomisks process, kas saved kopā atsevišķas preču un pakalpojumu pircējus un pārdevējus. Tas var notikt gan parastā tirgus laukumā, gan biržā, bet tikpat labi arī iestādes birojā vai pa telefonu. Tirgus pat var neatrastie kādā konkrētā vietā, jo pastāv tādi jēdzieni kā pasaules tirgus, izejvielu tirgus.
Katram, kas kaut reizi mūža ir redzēji vairāk nekā vienu tirgu, ir skaidrs, ka tirgi ir dažādi.
Brīvās konkurences jeb pilnīgas konkurences tirgū katrs pārdevējs un pircējs ir sīka daļiņa kopējā tirgus piedāvājumā un pieprasījumā. Tādēļ viņi nevar ietekmēt ne tirgus cenu, ne piedāvājumu un pieprasījumu. Pircēji ir pilnīgi brīvi pārdevēju izvēlē un informēti par preču cenām un veidiem, preču kvalitāti, par tirgus dalībnieku skaitu. Pārdevēju rīcībā ir visa informācija par preču cenām, un pārdevēji jebkurā brīdī var ieiet tirgū vai iziet no tā. Pilnīgas konkurences modelim visprecīzāk atbilst biržas, kur pārdod tādas vienveidīgas preces kā nafta, labība, valūta.
Oligopola tirgū pārdevēji var novērot viens otra rīcību un to būtiski iespaidot. Pārdevēji savstarpēji vienojas par cenām vai arī seko tā oligopolista noteiktajai cenai, kuram pieder lielākā tirgus daļa. Jaunu pārdevēju iekļūšana tirgū ir apgrūtināta, jo lielie uzņēmumi vienojas par cenām, tirgus sadali, ražošanas apjomu, jaunas tehnikas un tehnoloģijas ieviešanu. Iekļūšanu tirgū kavē arī patenti, licences, lielie reklāmas izdevumi.
Īsts monopols iespējams tikai tad, ja tirgū nav preces, ar kuru aizvietojama monopolprece, vai kura ir līdzīga tai lietošanas īpašību ziņā. Jaunu dalībnieku iekļūšana monopoltirgū ir ļoti grūta, jo monopolists ar dažādiem paņēmieniem cenšas saglabāt savas pozīcijas tirgū.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация