Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:796028
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 17 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    3
  Ievads    4
1.  Traumu un traumatisma raksturojums    7
1.1.  Jēdzienu „trauma”, „traumatisms”, „traumatisks” izpratne    7
1.2.  Traumatisma un traumu veidi un iedalījums    7
2.  Drošība un tās raksturojums    13
2.1.  Drošības jēdziena izpratne    13
2.2.  Drošība skolā un sadzīvē    13
3.  Traumatisms un drošība pusaudžu vecumposmā    16
4.  Pētījums par pamatskolas skolēnu zināšanām un praktiskajām iemaņām pirmās palīdzības sniegšanā dažādu traumu gadījumos    18
4.1.  Pētījumā iekļauto skolēnu raksturojums    18
4.2.  Izmantoto metožu raksturojums    18
4.3.  Pētījuma rezultātu analīze un interpretācija    18
4.3.1.  Anketas rezultātu apkopojums par skolēnu zināšanām pirmās palīdzības sniegšanā dažādu traumu gadījumos    18
  Secinājumi un ieteikumi    24
  Izmantotie informācijas avoti    25
  Pielikums    26
Фрагмент работы

Ievads

Latvijā, tāpat kā vairumā attīstīto valstu, traumatisms ir nopietna sociāla problēma. Visā pasaulē dzīvībai bīstamo traumu skaitam ir tendence pieaugt[2]. Vieglāk traumu novērst nekā ārstēt, tādēļ viens no bērnu traumatisma profilakses priekšnoteikumiem ir drošības pasākumu ievērošana no pieaugušo puses, atbilstoši viņa vecumam.
Pusaudžu vecumā pieaug risks gūt smagas traumas – 70% gadījumu pusaudžu vecumā nāvi ir izraisījušas nopietnas traumas[7]. Latvijā kopumā mirstība no traumām, saindēšanās un citām ārējās iedarbības sekām ir trešais biežākais nāves cēlonis, bet galvenais nāves cēlonis bērniem un pusaudžiem.
Katru dienu pasaulē ap 28 000 bērnu saņem palīdzību ambulancēs un traumpunktos, katru dienu sakarā ar nelaimes gadījumiem 2 240 bērnu tiek hospitalizēti un nelaimes gadījumos 14 bērnu katru dienu aiziet bojā. Pētot nāves gadījumus, Latvijā no satiksmes traumām pusaudži mirst 20% gadījumu, no vardarbības 11%, pašnāvības 7%, netīši 17%, noslīkstot 32%, ugunsnelaimēs 9%, kritiena rezultātā 2%, saindējoties 4% un 2% mirst citu nelaimju dēļ[16].
Mirstības rādītāji atspoguļo pavisam nelielu traumatisma apmēra daļu. Daudz vairāk ir ievainojumu, kuru dēļ bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība. Vēl izplatītāki ir viegla rakstura savainojumi, kuru dēļ cilvēki vispār nevēršas pēc profesionālas palīdzības.
Būtiska loma traumu gūšanas apstākļos ir individuālajiem aspektiem, taču arī konkrētās valsts unikālais faktoru kopums – klimatiskie apstākļi, valsts attīstības līmenis, negadījumu samazināšanas politika, sociālās normas un citi – negadījumu risku var vai nu palielināt, vai samazināt21].
Jau 2004. gada statistika rāda, ka līdz brīdim, kamēr bērni kļūst patstāvīgi un paši sāk meklēt nepatikšanas uz ielas, visbiežāk viņi iet bojā divu līdz trīs gadu vecumā[2]. Kas gan var būt vienkāršāks par bērna tīšu atstāšanu uz balkona vai dīķa malā? Skan baisi, taču diemžēl mūsu sabiedrībā ir pietiekami daudz cilvēku, kuriem liekas, ka pabalsti par jaundzimušo ir daudz vērtīgāki nekā bērna dzīvība. Apkopojot pētījumus par pusaudžu traumatisma īpatsvaru Eiropas valstīs un uzskaitot dažādus negadījumus, izrādās, ka trīs Baltijas valstis šajos rādītājos ir līderu vidū. Latvijā katru gadu iet bojā 30 bērni uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju[12]. Speciālisti to saista gan ar autovadītāju braukšanas (ne)kultūru, īpaši uz gājēju pārejām, gan bērnu neizglītošanu. Tomēr liels skaits negadījumu notiek tieši vecāku bezatbildības dēļ.
Statistikas dati ir biedējoši, tāpēc Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir noteikusi mērķi Eiropas reģionā līdz 2020. gadam panākt būtisku un noturīgu nelaimes gadījumu un vardarbības izraisītu traumu, invaliditātes un nāves gadījumu skaita samazināšanos[2].
Traumatisms, manuprāt, mūsdienās ir kļuvis par ļoti aktuālu problēmu, neskatoties uz to, ka sabiedrība tiek izglītota. Zinātniskajam darbam autore izvēlējusies tēmu „Traumatisms pusaudžu vidū un drošības apguves un ievērošanas nepieciešamība”, jo uzskata, ka kontaktējoties ar saviem vienaudžiem ir vieglāk iepazīt traumu veidus, to bīstamību un gūt informāciju par drošības pasākumiem nelaimes gadījumos.

Pētījuma objekts
Traumatisms pusaudžu vidū un drošības ievērošanas priekšnoteikumi.

Pētījuma priekšmets
Zināšanu un prasmju līmenis par drošību un pirmo palīdzību Marijas Brimmerbergas Pļaviņu vidusskolas pusaudžiem.

Pētījuma mērķi
1. Pētīt skolēnu zināšanas, prasmes un attieksmi par drošības jautājumiem.
2. Apmācīt skolēnus sniegt pirmo palīdzību.

Pētījuma hipotēze
Ja pieaugs apkārtējās vides drošība (mājās, skolā un uz ceļiem) un zināšanas, un prasmes drošības jautājumos, tad samazināsies traumatisms.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация