Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:617586
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads   
2.  Apstākļi, kas nosaka tundras klimatu; Tundras klimats   
3.  Augu valsts raksturojums   
4.  Putnu un dzīvnieku valsts raksturojums   
5.  Tundras iedzīvotāji; Galvenās vides problēmas ( cilvēka ietekmē)   
Фрагмент работы

Apgabali ar līdzīgiem dabas apstākļiem veido vienu dabas zonu. Dabas zonā izpaužas dabas kompleksa elementu saistība: klimats, zemes virsma, augsne, ūdeņi, augi, dzīvnieki. Robežas starp zonām nav krasas, tās pakāpeniski pāriet cita citā. Dabas zonas ārējo izskatu visvairāk nosaka augu segas veids. Dabas zonas ir nosauktas atbilstoši to veģetācijai. Tās ietekmē dažādi faktori: kalnu grēdu virziens un augstums, sauszemes un ūdens sadalījums, silto un auksto straumju tuvums, valdošo vēju virziens.
Klimatiskās atšķirības nosaka pasaules iedalījumu dažādos rajonos jeb biomās. Katrā no tām mīt atšķirīgi dzīvie organismi un ir daudz ekosistēmu. Ekosistēma sastāv no biotipa un visiem dzīvajiem organismiem, kas tur dzīvo un ir atkarīgi cits no cita, kā arī no vides. BIOTIPS ir vieta, kur aug augs vai dzīvo dzīvnieks.
Tundra ir viena no dabas zonām, un tā ir arī viens no ainavu tipiem. Tundra ir sauszemes teritorija, kas piekļaujas Ziemeļu ledus okeānam. Tundrā valda mūžīgais sasalums. Tā ir plaša bezmežu teritorija ar daudziem ezeriem un purviem. Gada lielāko daļu te sauszeme ir klāta ar sniegu, un jūras ir aizsalušas. Temperatūra te reti paceļas virs 00 C. Ziemā te valda polārā nakts, kad tumšs ir gan dienā, gan naktī. Vasarā ir polārā diena – saule nenoriet. Tomēr dzīvei šādos apstākļos ir pielāgojušās daudzas sugas. Vasarā, kad sniegs ir daļēji nokusis, uzzied augi, parādās kukaiņi, un no alām izlien sīkie zīdītāji, piem. lemingi. Vasarā uz tundru baroties dodas ziemeļbrieži, vilki, lapsas, kas ziemu ir pavadījuši mežos tālāk uz dienvidiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация