Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:822354
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.03.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 18 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
  Teorētiskā daļa    4
  Pētījuma daļa    7
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Фрагмент работы

Oligopols ir tirgus struktūra, kurā dažas relatīvi lielas firmas ražo vai pārdod visas vai lielāko daļu preču un pakalpojumu konkrētajā tirgū, bet jaunu firmu iekļūšanai šajā tirgū ir ļoti lieli šķēršļi.
Oligopoli ir varens ekonomisks spēks, kas veidojās 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā, kad notika uzņēmumu, arī lielu sabiedrību, apvienību dibināšana un to darbības izvēršana. Tās radās lielražošanas attīstības dēļ. Notika strauja resursu un ražošanas koncentrēšanās nedaudzu lielu uzņēmumu rokās. Lielie “trijnieki”, “četrinieki”, vai “piecinieki” kontrolē dažu nozaru produkcijas noteicošās daļas ražošanu, tirgu, cenšas ierobežot konkurenci un pārdošanas nosacījumus, lai gūtu lielu peļņu. Piemēram, 1918.g. ASV no apmēram 100 automobīļu firmām bija palikušas tikai 6, no kurām tikai 3 kontrolēja automobīļu ražošanu valstī – General Motors, Ford Motor Company, Crysler.
Oligopoliem pastāv daudzas formas. Vienkāršākās bija īslaicīgas vienošanās ar visdažādākajiem nosaukumiem – puli, korneri, konvencijas, ringi u.c. Vienošanās pastāvēja starp vienas nozares lielākajiem uzņēmumiem, par noteiktu cenu līmeni, maksimāli pieļaujamo ražošanas līmeni, tirgus sadali, patentu izmantošanu. Šo vienošanos mērķis bija nepieļaut cenu konkurenci, ierobežot preču piedāvājumu un tml. mainoties spēku samēram šīs vienošanās bieži vien ātri saira. Šobrīd pastāv daudzas oligopolu formas – karteļi, sindikāti, tresti, koncerni, konglomerāti.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация