Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:261454
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Latvijas PSR Valsts drošības komitejas struktūra un funkcijas    5
1.1.  Izlūkošana    6
1.2.  Pretizlūkošana    7
1.3.  Tehniskais nodrošinājums    9
1.4.  Izmeklēšana    10
2.  Kā vervēja VDK aģents?    11
3.  Cīņa ar emigrantiem un ārzemniekiem    13
3.1.  Cīņa ar emigrantiem    13
3.2.  Cīņa ar ārzemniekiem    14
  Nobeigums    17
  Izmantotās literatūras saraksts    18
Фрагмент работы

Ievads
Darba nosaukums ir „Valsts drošības komitejas operatīvā darbība Latvijas PSR”. Šajā darbā tiks aplūkota operatīvā darbība (izlūkošana un pretizlūkošana) Latvijas teritorijā kādu realizēja VDK no šīs drošības iestādes izveidošanas ar šo nosaukumu līdz PSRS sabrukumam.
Izvēlētais temats ir aktuāls un saistošs, jo VDK darbība Padomju laikos bija slepena organizācija, tā palīdzēja uzturēt un nostiprināt totalitāru varu. Vairumam cilvēku VDK tāpat kā PSRS saistījās un vēl joprojām saistās ar kaut ko negatīvu. Tam, protams, bija pamats.
Pēdējos gados un pat pēdējā mēneša laikā1 VDK tiek pieminēts saistībā ar čekas maisiem. Gan sabiedrībā, gan politiķu starpā notiek diskusijas par to, vai atvērt to maisus, ko sagaidīt no maisu atvēršanas un vai visi pieminētie būs „ļaunie”, t.i., tādi, kas būtu jātiesā, kas ir bijuši VDK aģenti, kas ir darījuši nosodāmas lietas. Tieši par šo būs šis darbs, par VDK operatīvās darbības metodēm.
Darba problēma jeb izpētes jautājums ir, kādas bija VDK operatīvās darbības metodes LPSR? Lai atrastu atbildes uz jautājumu tiek izvirzīti šādi uzdevumi:
1. noskaidrot, kas ir VDK;
2. izpētīt VDK darbības prioritātes, struktūru un tās funkcijas;
3. noskaidrot, kā VDK savu darbību realizēja praksē.
Izvirzītie uzdevumi būs galvenās tēmas, kas būs aplūkotas šajā darbā, lai no dažādām perspektīvām atklātu VDK operatīvās darbības metodes. Noteikti jāpiemin, ka darbā netiks aplūkotas visas metodes. Kā piemērs, lai gūtu priekšstatu par VDK operatīvajām metodēm, tiks aplūkota VDK cīņa ar emigrantiem un ārzemniekiem.
Darbā tiks izmantota Latvijas vēsturnieku komisijas rakstu sējumi, Okupācijas muzeja gadagrāmata, Latvijas Padomju enciklopēdijas sējumi, interneta resursi un laikraksti. Informāciju par VDK grūti nebija iegūt un tā ir pieejama ikvienam interesentam. VDK ir pētīta ļoti daudz un par to ir rakstījuši daudz. Ļoti plaša informācija par Valsts drošības komiteju ir Latvijas vēsturnieku komisijas rakstu sējumos. Latvijas vēsturnieku komisijas autori, kuri raksta par VDK, savos darbos pauž viedokli, ka komitejas darbība ir pētīta vispārīgi, bet padziļināti un specializēti pētīta nav, jo trūkst pieejamo materiālu un avotu. Viena daļa VDK arhīvu materiāli tika iznīcināti vai aizvesti uz Krieviju, tādējādi Latvijas vēsturniekiem ir ierobežotas iespējas piekļūt informācijai.
Šis referāts tiks rakstīts bez aizspriedumiem pret VDK un ir iecerētas objektīvs komitejas darbības atspoguļojums, neiedziļinoties VDK jeb tautā sauktās čekas briesmu darbos.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация