Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:463644
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vārds „kontrole” cēlies no latīņu valodas vārdiem contra rotulus, no kuriem izveidots franču vārds controle, kas nozīmē „novērošana”, „salīdzināšana” vai „pretnostatījums”.
Īss ieskats vēsturē
Jaunā Latvijas Republika tapa sarežģītos un draudīgos kara laika apstākļos. Pasludinot Latvijas valsts neatkarību 1918.gada 18.novembrī, radās nepieciešamība arī pēc Valsts kontroles (VK). VK dienesta darba regulēšanai sākumā piemēroja vecās cara laika instrukcijas, vienlaikus sākot izstrādāt VK likumu un revīzijas reglamentu, bet sarežģītās iekšpolitiskās situācijas dēļ darbs tika vairākkārt pārtraukts.
Tikai 1919.gada 15.septembrī tika izdoti pagaidu noteikumi par Valsts kontroli un revīzijas pagaidu reglaments. Tomēr steigā izstrādātajos dokumentos bija daudz nepilnību.
1923.gada 16.augustā stājās spēkā pirmās neatkarīgās Latvijas Republikas laika likums “Par Valsts kontroli”. Saskaņā ar to VK kļuva neatkarīga koleģiāla iestāde un jaunā statusā turpināja revīzijas darbu. Pirmais Latvijas Republikas valsts kontrolieris bija Roberts Ivanovs, kurš VK darbu vadīja līdz 1934.gada 15.maija apvērsumam. Tūlīt pēc VK darba noorganizēšanas atbilstīgi jaunā likuma nostādnēm VK padome stājās pie revīzijas reglamenta izstrādes. Jau 1924.gadā dokumenta projekts tika iesniegts Ministru kabinetā (MK) un tā apspriešanai tika iecelta speciāla komisija no dažādu resoru pārstāvjiem. Darbs ievilkās un Valsts kontroles revīzijas reglamentu Saeimai nodeva tikai 1927.gadā, kura to pieņēma 1931.gada 12.maijā.
Pēc apvērsuma Valsts kontroli iekļāva izpildvaras struktūrā un valsts kontrolieri iecēla MK. Valsts kontroles likumu saraibināja ar daudziem grozījumiem, tomēr spēkā palika likuma pirmais pants, kas noteica, ka VK ir neatkarīga koleģiāla iestāde. Šāda augstākās revīzijas iestāde pastāvēja līdz Latvijas okupācijai 1940.gadā. Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis par valsts kontrolieri iecēla bijušo departamenta priekšsēdētāju Jāni Kaminski, kas šajā amatā nostrādāja līdz 1939.gada oktobrim, kad reorganizējot Latvijas valsts Finanšu ministriju, viņu apstiprināja par finanšu ministru. J.Kaminska vietā valsts kontroliera amatu ieņēma pirmā departamenta priekšsēdētājs Kārlis Piegāze, kas šajā amatā nostrādāja līdz Latvijas okupācijai 1940.gadā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация