Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:907698
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.07.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    2
1.  VESELĪBAS MINISTRIJAS UZBŪVE    4
2.  VESELĪBAS MINISTRIJAS KOMPETENCE    6
2.1.  MINISTRIJAS FUNKCIJAS UN UZDEVUMI    6
2.2.  MINISTRIJAS TIESĪBAS UN PIENĀKUMI    8
2.3.  MINISTRIJAS AMATPERSONU PILNVARAS UN ATBILDĪBA    10
3.  VESELĪBAS MINISTRIJAS ATTIECĪBAS AR TĀS PADOTĪBĀ ESOŠĀM IESTĀDĒM    12
  SECINĀJUMI    15
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA UN CITI AVOTI    16
Фрагмент работы

Katram no mums veselība ir svarīga dzīves sastāvdaļa. Tā nosaka mūsu dzīves kvalitāti. Par to, lai jebkurš cilvēks Latvijā vajadzības gadījumā varētu saņemt veselības aprūpi un citu informāciju, kas saistīta ar sabiedrības veselību, farmāciju un narkotiku legālu apriti, rūpējas Veselības ministrija.
Šobrīd veselības tēma ir aktualizējusies saistībā ar anesteziologu pieteikto streiku. Zinot stāvokli medicīnā nebūtu jābrīnās ja streikam pievienotos arī citi mediķi. Streikotāju prasības – palielināt mediķu atalgojumu no 1. novembra, bet no nākamā gada 1. janvāra divkāršot visās specialitātēs strādājošo ārstniecības speciālistu algas. Šādas prasības ir pamatotas un, ja tās netiks kaut minimāli pildītas, sekas var būt neprognozējamas. Jau šobrīd ļoti daudz speciālistu, ne tikai medicīnas jomā, ir pametuši Latviju un devušies strādāt uz valstīm, kur viņu darbs tiek pienācīgi novērtēts materiālā ziņā. Cik var noprast no Veselības ministra R. Muciņa teiktā ir divas iespējas kā nodrošināt pietiekamu medicīnas darbinieku skaitu – vai nu ļaut aizplūst strādājošiem uz tādām valstīm kur labāk maksā un gaidīt, kad pie mums parādīsies mediķi no austrumu valstīm, vai arī apturēt šo aizplūšanu palielinot mediķiem algas. Tā kā ārstniecības darbinieku algas līdz rietumvalstu līmenim iespējams palielināt tikai 20 – 30 gadu laikā, tad maz ticams, ka mediķu streiki daudz ko mainīs.
Šī darba mērķis ir noskaidrot kādas ir Veselības ministrijas institūcijas, tās kompetence un attiecības ar pārraudzībā esošajām iestādēm. Lai to noskaidrotu tiks izmantoti pieejamie likumi, MK noteikumi, publikācijas laikrakstos un internetā.
Par pirmo vadošo veselības aprūpes iestādi var tikt uzskatīts Iskolats - Latvijas Strādnieku, kareivju un bezzemnieku deputātu padomes izpildkomiteja. Tas darbojās laika posmā no 1917. gada decembra līdz 1918. gada februārim Valkā. Tālāk tā darbību pārņēma Latvijas Sociālistiskās Padomju Republikas valdības Tautas veselības komisariāts, kas savu darbību sāka 1919. gada janvārī Rīgā un beidza 1920. gada janvārī Rēzeknē. Pa šo laiku Latvijā jau bija izveidojusies pirmā pagaidu valdība, kas 1919. gada otrajā pusē izveidoja Veselības departamentu. Līdz 1925. gadam tas darbojās Iekšlietu ministrijas paspārnē, pēc tam Tautas labklājības ministrijas pakļautībā. Tas darbojās arī padomju okupācijas sākumposmā – līdz 1940. gada septembrim. Šajā pat gadā tika izveidots LPSR Veselības aizsardzības tautas komisariāts, taču tā darbība kara laikā bija tikai formāla. 1944. gadā tas savu darbību Latvijā atjaunoja. 1946. gadā LPSR Veselības aizsardzības tautas komisariātu pārdēvēja par LPSR Veselības aizsardzības ministriju un tā pastāvēja līdz pat 1990.gadam. 1991. gadā tika atjaunota Labklājības ministrija, kas pārņēma visas LPSR Veselības aizsardzības ministrijas lietas. Viena no tās struktūrvienībām bija Veselības departaments vēlāk saukts arī par Ārstniecības departamentu.
Veselības ministrija kā atsevišķa institūcija izveidojās samērā nesen – 2003. gada 1. februārī. Kopš Veselības ministrijas izveidošanas sākuma nomainījušies trīs ministri. Šāda Veselības ministrijas vadītāju maiņa tikai apliecina, ka situācija ar veselību saistītajās jomās ir diezgan saspringta.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1131923
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация