Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:307462
 
Оценка:
Опубликованно: 02.05.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Vulkāna izvirdums ir Zemes izelpa   
2.  Zinātnieki iesaka sekot Etnas „elpai”   
3.  Vulkāna izvirduma stāsts   
4.  Jeloustounas vulkāni kļūst par geizeriem   
5.  Uguns kalni – vulkāni   
6.  Vulkāniskās uguns spēks   
7.  Lielākie izvirdumi 20.gadsimtā   
8.  Izmantotā literatū   
Фрагмент работы

Seismiskā aktivitāte gar uguns loku rada arī spēcīgas zemestrīces, tostarp regulāri liek drebēt Japānai un Kalifornijai.
Havaju salas atrodas karstā Klusa okeāna ziemeļu apgabalā, tūkstošiem km attālumā no galvenajām vulkānu zonām. To 20 salas ir veidojusi vulkānu ķēde , kas pacēlusies no jūras gultnes.
Karstie punkti rodas, kad izolēta magma iegraužas Zemes plātnē. Milzīgs karstu, šķidru akmeņu baseins paceļas pat 160 km augstumā no Zemes dzīlēm un izlaužas caur Zemes garozas vājākajiem punktiem, lai izveidotu vulkānu. Ja kāda no Zemes plātnēm virzās pār karsto punktu , veidojas vulkānu ķēde , kā , piemēram, Havaju vai Galapagu salas.
Antarktīda , iespējams, izskatās pēc kontinenta , kas iesprostots nebeidzamā sasalumā, tomēr uz tās atrodas 5 vulkāni. Postošākais ir 3794 m augstais Erebusa kalns, kas ir vistālāk pasaules dienvidos aktīvais vulkāns. Tā izvirdums 1841. gadā, kad vulkānu atklāja pētnieks kapteinis Džeimss Ross, bija īpaši nežēlīgs . Kopš tā laika Erebuss bija aktīvs vairākkārt. 1984.gadā tas melnu pelnu mākonī meta karstu akmeņu bumbas 610 m augstumā virs krātera malas, un vulkāns joprojām regulāri izdala tvaiku.
Antarktīdas vulkāni radušies gar lūzuma zonu malām līdzīgi Austrumāfrikas Liela Rifa ielejai, kas lēni, bet pakāpeniski paplašinās.
Pinatubo kalnu izvirdums Filipīnās 1991.gadā izraisīja pasaulē lielākās klimata pārmaiņas pēdējo gadu vēsturē. Pinatubo kalns stratosfērā izšāva milzīgu putekļu daudzumu, kas izplatījās pa pasauli, tiekot līdz pat Antarktīdai. Putekļi aizsedza sauli un pazemināja pasaules vidējo gaisa temperatūruaptuveni par pusgrādu pēc Celsija. Kopš Kraka tau izvirduma 1883. gadā neviena vulkāna sekas nebija sniegušās tik tālu.
Pinatubo kalna izvirdums radīja arī skābju mākoni, kurā bija 6 miljoni tonnu sērskābes aerosola,- tā bija sīku, gaisā lidojošu daļiņu migla. Tāpat kā karstuma vairogs, aerosols atvairīja Saules siltumu un atvēsināja planētu vēl vairāk.
Skābju mākonis stratosfērā uzbruka arī daļai ozona slāņa, un tiek uzskatīts, ka tas izraisījis ozona slāņa samazināšanos virs tropiem, kur ozons ir viskoncentrētākais.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1391787
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация