Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:373677
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Žargonismi ir kropli, neliterāri, bieži no citas valodas aizgūti vārdi un izteicieni ar izteiktu negatīvu nokrāsu, ko lieto noteikti sabiedrības slāņi, bieži vien tie ir radīti ar nolūku, lai pārējie tos nesaprastu. Žargonismi liecina par zemu valodas kultūru, tie nav izmantojami kulturāla cilvēka valodā.
Žargonismu iesaistīšana rada savdabīgu runas veidu, kura valodnieciskais nosaukums ir žargons. To mēdz dēvēt arī par slengu jeb argo.
Īpatnēju žargonu parasti lieto noteikti sabiedrības slāņi: piemēram, ir skolēnu un studentu žargons, karavīru žargons, cietumnieku žargons u.c.
Tā ir nevēlama parādība. Piemēram, skolēni žargonismus sākumā lieto tikai humora pēc, bet vēlāk šie vārdi pamazām iekļaujas vienkāršrunas stilā tā, ka pats runātājs nemaz tos vairs nemana.
Sazināšanās žargonā prasa noteiktu dzīves pieredzi un pat izglītības līmeni, jo tajā plaši ienāk citvalodu vārdi, vēstures fakti (omonietis). Sarunvalodā ienāk literatūras fakti un mākslas aktualitātes (kino, TV, mūzika). No šis jomas minami daudzi izteicieni un vārdu savienojumi, kas kādu laiku ir aktuāli valodas apritē.

Pagājušā gadsimta beigās Latvijā bija izplatīts tā saucamais kārkluvāciešu žargons – latviešu valodas vārdu vietā tika lietoti izkropļoti vācu valodas vārdi. Tipisks kārkluvācieša piemērs ir brāļu Kaudzīšu romānā “Mērnieku laiki” no tēlotais Švauksts.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация