Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:459740
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.03.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

NOBEIGUMS
Kūpināšana ir produkta sagatavošanu dūmos, kas rodas, bezskābekļa vidē dedzinot koku skaidas. Kūpināt var praktiski visu veidu gaļu un zivis. Izšķir karsto un auksto kūpināšanu. Karsti kūpinot, paredz, iekuršana un dūmošana notiek pašā kūpinātavas tilpnē, savukārt aukstās kūpināšanas procesā dūmi un siltums nonāk kūpinātavā no iekura vietas caur tranšeju jeb dūmvadu. Vasarnīcās un pārgājienos pie dabas parasti izmanto karsto kūpināšanu, jo šāda veida process ir krietni ātrāks nekā aukstā kūpināšana, kas, atkarībā no produkta lieluma un sagatavošanas īpašībām, var ilgt pat vairākas diennaktis. Šai vajadzībai tiek izmantotas kūpinātavas (parasti metāliskas tilpnes), kuras var hermētiski noslēgt un savienot ar dūmvadu. Latvijā ir samērā grūti iegādāties jau gatavu kūpinātavu, kas būtu piemērota dārza apstākļiem. Tirgū pieejamas vai nu nelielas portatīvās kūpinātavas, vai arī krāsnis-kūpinātavas, kas vairāk domātas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, nevis privātai lietošanai.
Vispirms izrok bedri 70 cm diametrā un 40cm dziļumā. Tādā pašā dziļumā izrok tranšeju – dūmvadu, kura garums ir apmēram 2 metri, ar nelielu kritumu uz uguns iekura vietas pusi. Tranšeju nostiprina ar izliektu metālisku plāksni vai vertikāli sagrieztu pusmucu, kam pa virsu uzber zemi un piesedz ar termoizturīgu materiālu. Iekura vietu un mucas novietni izmūrē ar ķieģeļiem vai akmeņiem. Mucu uzliek uz akmeņiem un visas spraugas rūpīgi aizdara ar mālu. Mucas iekšienē perpendikulāri uzliek metāla stieņus, uz kuriem karināmi kūpināšanai paredzētie produkti. Var izmantot arī metāla sietu jeb restes – tad produkti nebūs jākar. Mucas virsma tiek nosegta ar džutas maisu audumu, ko var iegādāties auduma veikalos.
Karstai kūpināšanai Ierīce nedaudz jāpārveido: kurtuvi ierīko tieši mucas dibenā un nerok tranšeju – dūmvadu. Pārējie nosacījumi ir tādi paši kā aukstai kūpināšanai.
Gaļas kūpināšanai ieteicams izmantot sausu malku un lapkoku skaidas. Mitra malka ne tikai lēni deg, bet arī palielina dūmu mitrumu, kā rezultātā uz produktiem uzkrājas sodrēji. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация