Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:243739
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.06.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 41 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    3
  Annotation    4
  Saīsinājumi un speciālie termini    5
  Ievads    8
1.  Tūrisms Latvijā    11
1.1.  Tūrisma Latvijā vispārīgs raksturojums    11
1.2.  Valsts politika ekotūrismā    14
1.3.  Tūrisms un vide    18
2.  Ekotūrisms Latvijā    23
2.1.  Ekotūrisma vēsturiska attīstība    23
2.2.  Ekotūrisma jēdziens    25
3.  Likumdošana Latvijā saistībā ar ekotūrismu    30
4.  Preiļu rajona tūrisma nozares analīze    35
4.1.  Preiļu rajona raksturojums    35
4.2.  Ekotūrisma un dabas objekti Preiļu rajonā    38
4.3.  Ekotūrisma maršruti Preiļu rajonā    39
4.4.  Preiļu rajona tūrisma nozares SVID analīze    41
4.5.  Ekotūrisma attīstības iespējas Preiļu rajonā    44
5.  „Zaļā sertifikāta” iegūšanas kārtība    50
5.1.  Latvijas uzņēmumi ar „Zaļo sertifikātu”    53
5.2.  Preiļu rajona uzņēmumi ar „Zaļo sertifikātu”    54
  Secinājumi    57
  Priekšlikumi    58
  Kopsavilkums    59
  Zusammenfassung    61
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    63
  Pielikumi    65
Фрагмент работы

Mūsdienās tūrisms ir kļuvis par strauji augošu pasaules mērogā nozari. Attīstītajās Eiropas valstīs, palielinoties brīvā laika apjomam, cilvēki to arvien vairāk izmanto ceļošanai, atpūtai un pašu intelektuālai bagātināšanai. Tādējādi palielinās pieprasījums pēc tūrisma industrijas piedāvātajiem pakalpojumiem. Saskaņā ar Pasaules Tūrisma organizācijas (PTO) statistikas datiem, tūrisms un ar to saistītās nozares katru gadu veido 10,4% no pasaules IKP, tajā ir nodarbināti 200 milj. cilvēku un gandrīz 700 milj. cilvēku dodas starptautiskā tūrisma maršrutos. Tūrisms ir pasaulē lielākais eksporta ienākumu avots, nozīmīgs darbavietu radītājs, kā arī svarīgs reģionālās un sociālās attīstības faktors.
Eiropai, kā ceļojumu mērķim, pieder līderpozīcija visā pasaulē. Visātrāk augošais pieprasījums pēc dabas un kultūras tūrisma nodrošina tālākās iespējas tūrisma tirgus izaugsmei Eiropā. Šajā situācijā arī Latvijas tūrisma nozares attīstībai rodas milzīgas iespējas. Ikviens ceļotājs, kurš kaut reizi ir ceļojis pa Latviju, var atzīt, ka dabas skaistums un kultūrvēsturiskas vērtības - ir mūsu zemes bagātība. Latvijā ir resursi jaunu tūrisma produktu izveidei, esošo apzināšanai un to konkurētspējas palielināšanai. Bet ikgadējam tūristu skaita pieaugumam Latvijā ir arī savi trūkumi. Tūrisma attīstība rada daudz vēlamu rezultātu, bet nedrīkst aizmirst arī negatīvo ietekmi, ko var radīt tūrisma industrija. Latvijā un Eiropā var identificēt sekojošu nozīmīgu tendenci - pārāk liela tūristu pieplūduma rezultātā nozīmīgi palielinās dabas resursu izmantošana, populārākie tūrisma objekti tiek degradēti, kas faktiski ir novedis pie "zaļā tūrisma" idejas veicināšanas.
Tūrisma jomā Latvija var konkurēt ar tādām valstīm kā Lielbritānija, Īrija, Dānija, Somija, Zviedrija, Norvēģija, Lietuva un Igaunija. Bet lai saglabātu dabas un kultūrvēsturiskas vērtības un tai pat laikā nodrošinātu reģionu attīstību, būtu jāpielieto konkurentiem līdzīgu stratēģiju un jāattīsta tādi vietējā tūrisma veidi kā:
• dabas tūrisms (vai - ekotūrisms),
• kultūras notikumu brīvdienas,
• organizētas grupu ekskursijas, kas ietver kaimiņvalstu apmeklējumu,
• atpūta nedēļas nogalēs.
Pareizi virzot tūrisma attīstību, negatīvo ietekmi iespējams novērst vai vismaz samazināt līdz tādam līmenim, lai tā netraucētu tūrismā iesaistītājas teritorijās nodrošināt ilgtspējīgu attīstību. Latvijai ir nepieciešama jauna tūrisma attīstības stratēģija, lai sabalansētu augošo biznesu, zinātkāri, ceļojuma finansiālās un tehniskās iespējas ar dabas neskartību un ilgstpejīgas (līdzsvarotas) attīstības programmu.
Pēc Latvijas Tūrisma attīstības nacionālās programmas (turpmāk LTANP) tieši ekotūrisms nākotnē ekonomiski veicinās vides aizsardzību, ietvers sevī kā ierobežota skaita tūristu mācību ekskursijas, tā arī lielu atpūtas tūristu skaitu. Ekotūrismu var definēt kā ilgspējīgu, atbildīgu tūrismu dabā un lauku apvidū ar kultūras tūrisma elementiem. Ekotūrisms ir samērā jauna tūrisma nozare, tā peļņa ir līdzsvarota – daļa aiziet vides aizsardzībai, vietējās kopienas attīstībai.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация