Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:330876
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.05.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 20 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    5
1.  Uzņēmumu finanšu analīze    7
1.1.  Finanšu analīzes jēdziens    7
1.2.  Finanšu pārskatu analīze    8
1.3.  Aktīva pārvaldība    9
1.3.1.  Pamatlīdzekļi    9
1.3.2.  Apgrozāmie līdzekļi    10
1.3.3.  Debitoru parādi    11
1.3.4.  Krājumi    13
1.3.5.  Naudas līdzekļi    15
1.4.  Pasīva pārvaldība    16
1.4.1.  Kapitāla struktūra    16
1.4.2.  Kapitāla analīze    18
1.4.3.  Kapitāla cena    19
1.5.  Finanšu analīzes metodes    21
1.6.  Finanšu rādītāju analīze    23
1.6.1.  Rentabilitātes rādītājs    24
1.6.2.  Likviditātes rādītājs    26
1.6.3.  Aprites rādītāji    27
1.6.4.  Efektivitātes rādītāji    28
2.  Uzņēmuma „X” apraksts    29
3.  Uzņēmuma „X” finanšu analīze    33
3.1.  Uzņēmuma „X” finanšu pārskatu analīze    33
3.1.1.  Uzņēmuma „X” bilances aktīva analīze    33
3.1.2.  Uzņēmuma „X” bilances pasīva analīze    39
3.1.2.  Uzņēmuma „X” peļņas un zaudējumu aprēķina analīze    41
3.1.3.  Uzņēmuma „X” kapitāla cena    43
3.2.  Uzņēmuma „X” finanšu rādītāju analīze    45
3.2.1.  Rentabilitātes rādītāju analīze    45
3.2.2.  Likviditātes rādītāju analīze    46
3.2.3.  Aprites rādītāju analīze    48
3.2.4.  Efektivitātes rādītāju analīze    51
  Secinājumi un priekšlikumi    53
  Bibliogrāfisko norāžu saraksts    57
Фрагмент работы

Secinājumi:
1. Pēc veiktās finanšu analīzes uzņēmumā “X”, autors secināja ka iegūtie rezultāti var ietekmēt uzņēmuma finanšu lēmumu pieņemšanas procesu, kas savukārt nozīme ka darba hipotēzē ir apstiprinājusies.
2. Finanšu rādītāju skaits, kas var būt izmantots uzņēmuma saimnieciskas darbības analīzei, pārsniedz divus simtus, bet izmantot lielāko daļu no tiem vienlaicīgi ir bezjēdzīgi, jo informācijas vākšana un apstrāde aizņems pārāk daudz laika. Tāpēc lai novērtētu konkrēta uzņēmuma darbības virziena efektivitāti, parasti izmanto 5-7 rādītājus, kas dod visnoderīgāko informāciju par to darbības virzienu.
3. Kaut arī, valsts ekonomiskās situācijas analīze nav finanšu darbības sastāvdaļa, autors uzskata par nepieciešamo, minēt ka Latvijas ekonomikā ir acīmredzama, strauja ekonomiskā pieauguma tempa samazinājums. Tā iemesli saistīti pirmām kārtām ar ievērojamu aktivitātes kritumu nekustamā īpašuma tirgū (un ar to saistītam nozarēm), patēriņa cenu pieaugums un arī daudz lēnāku kreditēšanas tempu pieaugumu.
4. Runājot par uzņēmuma „X” nozares tendencēm Latvijā, jāmin ka uz kopēja mazumtirdzniecības samazinājuma fona, situācija ar sadzīves tehnikas un saistīto preču grupu tirdzniecības apjomiem neizskatās tik slikti. Tomēr pēc autora domām, tuvākajā laika nozari sagaida problēmas. Jo tā ir cieši saistīta ar nekustāma īpašuma nozari, kurai šobrīd ir lejupslīdes tendence. Bet ja cilvēki nepērk dzīvokļus un mājas, viņi arī retāk iegādājas jaunas mēbeles un sadzīves tehniku.
5. Uzņēmuma aktīvu kopsumma piecu gadu laikā ir palielinājusies par 520%, no 151.2 TLVL 2003.gada beigas līdz 786.3 TLVL 2007.gada beigās.
6. Apgrozāmiem līdzekļiem ir daudz lielākās īpatsvars kopējā bilances aktīva kopsummā nekā ilgtermiņa ieguldījumiem un vidēja proporcija piecu gadu laikā bija ap 12%/88%. Šāda aktīvu struktūra ir ļoti raksturīga tirdzniecības uzņēmumiem, jo tie sava saimnieciskā darbībā pārsvarā izmanto apgrozāmo kapitālu.
7. Vidējais debitoru īpatsvars uzņēmuma bilancē, apskatāmajā perioda, bija 44%, palielinoties par pieciem gadiem gandrīz četrās reizēs, sasniedzot 327.1 TLVL. Šī situācija ir skaidrojama ar kompānijas debitoru politiku attiecībā uz lielākiem sadarbības partneriem. Ilgtermiņa sadarbībā, liels īpatsvars debitoru kopsumma, kā arī augts atpazīstamības un uzticības līmenis ļauj tādiem uzņēmuma debitoriem kā SIA „RD Elektroniks”, SIA „ELKOR Trade” un SIA „Maxima Latvija” slēgt līgumus ar norēķināšanas periodu līdz 3.mēnešiem un pat vairāk.
8. Krājumu īpatsvars uzņēmuma bilancē, apskatāmajā periodā svārstījās no 32% līdz 46%. Katru gadu saglabājot stabilo augšanas tempu kas uz kopēja uzņēmuma apgrozījuma pieauguma fona izskatās akceptējami. Diezgan liels krājumu apjoma kāpums (par 150% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu) tika konstatēts 2005.gadā, kad uzņēmums iegādājās nekustāmo īpašumu un sāk izmantot to ka vairumtirdzniecības noliktavu.
9. Naudas līdzekļu īpatsvars bilancē piecu gadu laika vidēji sastādīja 5%. Arī 2007.gadā tas īpatsvars nebija liels – 6%, tomēr absolūtos skaitļos, šī summa ir diezgan liela – 44.8 TLVL. Šībrīža ekonomiskos apstākļos, kad inflācijas līmenis valstī maija mēnesi sasniedz 17,5%, turēt tik lielus naudas summas skaidrā naudā ir ļoti neizdevīgi. Kā arī uzņēmums potenciāli zaudē iespēju iegūt papildus līdzekļus no alternatīvas naudas ieguldīšanas vai no tā saucamiem pretinflācijas aizsargāšanas līdzekļiem (piem. īstermiņa naudas instrumentu izmantošana, banku depozīti un tml.)
10. Uzņēmuma „X” pamatkapitāls apskatāmajā periodā ir konstants – 2 TLVL apmērā, kas ir LR Komerclikumā minimālais noteiktais SIA pamatkapitāls. Pēc autora domām, no vienas puses, šī situācija ir izdevīga uzņēmuma īpašniekiem no riska viedokļa, jo bankrota gadījumā viņu zaudējumi būs minimāli, kā arī, faktiski kompānija strādā ar ļoti lielu viena pašu ieguldīta lata atdevi. Tomēr no otrās puses, šī situācija var negatīvi izskatīties potenciālo investoru un kreditoru acīs, jo maza īpašnieku finansiāla līdzdalība samazina drošības, stabilitātes un līdz ar to arī uzticības līmeni.
11. Apskatāmajā periodā, SIA „X” paradīja savu spēju gūt peļņu un visi uzņēmuma peļņas rādītāji ir pozitīvi un līdz 2006.gada beigām turpināja arī ļoti stabilu pieauguma dinamiku.
12. Laika posmā no 2005.gada līdz 2007.gadam tika izmaksātas dividendes par kopējo summu 140 TLVL. Bet vidēja svērtā kapitāla cena uzņēmuma „X” 2007.gadā bija 10.76%.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация