Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:844407
 
Оценка:
Опубликованно: 20.04.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 19 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  ANOTĀCIJAS    3
  IEVADS    5
1.  NODARBINĀTĪBAS POLITIKA, TĀS MĒRĶI UN ATTĪSTĪBA    7
2.  NODARBINĀTĪBAS POLITIKAS MAKROEKONOMISKIE RĀDĪTĀJI    19
2.1.  IEDZĪVOTĀJU SKAITS UN STRUKTŪRA    19
2.2.  NODARBINĀTĪBAS TENDENCES    26
2.2.1  Darba tirgū pieprasītās profesijas un tendences    26
2.2.2.  Bezdarbs    28
3.  IZGLĪTĪBAS SITUĀCIJAS IZMAIŅAS LATVIJĀ – VĒRTĪBU ORIENTĀCIJU, ZINĀŠANU KVALITĀTES, DARBA TIRGUS APRITES JAUTĀJUMA SKATĪJUMĀ    36
3.1.  AUGSTĀKĀ IZGLĪTĪBA UN DARBA TIRGUS    39
3.2.  PROFESIONĀLĀ IZGLĪTĪBA UN DARBA TIRGUS    56
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    73
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    78
  GALVOJUMS    80
Фрагмент работы

Tirgus ekonomikas valstīs nodarbinātības veicināšanas politika ir viens no svarīgāka-jiem valdības makroekonomiskās politikas virzieniem. Savukārt izglītoti un augsti kvalificēti iedzīvotāji ir valsts ekonomikas dzinējspēks. Tirgus globalizācijas ietekmē jautājums par mijiedarbību starp izglītību un darba tirgu pēdējos gados ir kļuvis sevišķi aktuāli. Preces un pakalpojumu konkurētspēju pasaules tirgū nosaka kvalitāte. Šo kvalitāti nodrošina uzņēmu-mos strādājošo izglītība un profesionalitāte. Ir būtiski nacionālajā līmenī nodrošināt iedzīvo-tāju izglītību, tālāko attīstību un kvalifikācijas celšanu. Tikai izglītoti cilvēki, kuri būs konkurētspējīgi Eiropas savienības tirgū, var radīt priekšnosacījumus tālākai tautas attīstībai un nacionālās bagātības pieaugumam. Izglītības stratēgijas mērķis ir sagatavot kvalificētus speciālstus pietiekamā skaitā atbilstoši tautsaimniecības vajadzībām.
Sabiedrības uzdevums ir sekmēt tādas valsts un sabiedriskās iekārtas nostiprināšanos, kurā izglītība, zinātne un tehnologijas kļūst par virzītājspēku ekonomikas augšupejai, augsta dzīves līmeņa sasniegšanā, tolerantas un atvērtas sabiedrības izveidošanos un demokrātijas nostiprināšanai. Šāda situācija atbilstu inovatīvas sabiedrības un inovatīvas ekonomikas būtībai.
Nodarbinātības politika ir neatņemama valsts sociālās un ekonomiskās politikas sastāvdaļa un ir cieši saistīta ar darba tirgus izmaiņām. Pareizi izvēlēta pieeja nodarbinātības politikas pilnveidošanā stimulēs darbspējīgo iedzīvotāju mērķtiecīgāku darbību darba tirgū, paplašinās darba tirgus politikas darbības sfēru ar mērķi radīt jaunas darba vietas un pilnvei-dot darbaspēka pielāgošanos ekonomikas strukturālajām pārmaiņām.
Lai samazinātu bezdarbu un stimulētu nodarbinātību, īstenotu valsts politiku darba tirgū, Latvijā ir izveidota pasākumu kopums iedzīvotāju nodarbinātības attīstīšanai. Valsts aktīvās nodarbinātības politikas ilgtermiņa mērķis ir Latvijas iedzīvotāju pilnas nodarbinātī-bas, kas nodrošina visiem valsts iedzīvotājiem, kas vēlas strādāt, iespēju atrast darbu un stāties darba attiecībās, un iedzīvotāju ekonomiskās un sociālās mobilitātes nodrošināšana.
Diplomdarba mērķis ir izstrādāt priekšlikumus iedzīvotāju nodarbinātības līmeņa paaugstināšanā, izmantojot izglītības sistēmas iespējas.
Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tiek izvirzīti sekojošie uzdevumi:
1.aplūkot valsts nodarbinātības politiku, tās būtību un attīstibu,
2.uz statistikas datu pamata, izanalizēt piedāvājumu un pieprasījumu Latvijas darba tirgū,
3.iepazīties ar valsts profesionālās izglītības sistēmu un tās piedāvātās iespējas,
4.iepazīties ar Latvijas augstāko izglītības iestāžu darbību, to programmām un iespējām absloventiem iegūt darbu pēc pabeigšanas.
5.izstrādāt priekšlikumus profesionālo un augstāko mācību iestāžu darbībai, veicinot to beidzēju veiksmīgāku integrāciju darba tirgū.
Diplomdarbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā darba autore aplūkos Latvijas nodarbinātības politiku, tās mēŗkus un attīstību. Otrajā nodaļā autore analizēs darba tirgus piedāvājumu un pieprasījumu, kas vēlāk kalpos par pamatu ieteikumu izstrāšanai. Nodaļā plaši izmantos statsitkas datus, lai analizētu valsts nodarbinātos iedzīvotajus un bezdarbnie-kus. Trešajā daļā autore izpētīs Latvijas profesionālās un augstākās izglītības sistēmas, tās lomu un trūkumus valsts nodarbinātības politikā un izstrādās priekšlikums to tālākai darbībai izglītības un darba tirgus mijiedarbības veicināšanai. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация