Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:606203
 
Оценка:
Опубликованно: 18.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 33 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    4
  Annotation    5
  Ievads    6
1.nodaļa.  Uzņēmuma apraksts    11
1.1.  Darbības raksturojums    11
1.2.  Struktūra    13
1.3.  Personālvadības nodaļa, tās darbība uzņēmumā    16
1.4.  Iepirkumu nodaļa    19
2.nodaļa.  Personālvadības sfēra    21
2.1.  Cilvēks, tā vieta uzņēmumā    21
2.2.  Personāla saimniecība, politika, stratēģija    23
2.3.  Personālvadības funkcijas    28
2.3.1.  Personāla plānošana    28
  Nodaļas secinājumi    34
2.3.2.  Personāla atlase    34
  Nodaļas secinājumi    38
2.3.3.  Personāla adaptācija    38
  Nodaļas secinājumi    41
2.3.4.  Personāla novērtēšana    42
  Nodaļas secinājumi    44
2.3.5.  Karjeras plānošana, virzība    45
  Nodaļas secinājumi    48
2.3.6.  Apmācība    48
  Nodaļas secinājumi    53
2.3.7.  Motivēšana    54
2.3.7.1.  Motivēšanas teorija    57
2.3.7.2.  Pazīstamākās motivēšanas teorijas    58
2.3.7.3.  Motivācija SIA “Nelda”    59
  Nodaļas secinājumi    63
2.3.8.  Personāla dokumentācija    64
2.3.8.1.  Darba līgums    64
2.3.8.2.  Amata instrukcijas    66
2.3.8.3.  Pārējā dokumentācija    68
  Nodaļas secinājumi    69
3.nodaļa.  Personāla vadības optimizācijas virzieni iepirkumu nodaļā    71
  Secinājumi un priekšlikumi    74
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    78
  Pielikums Nr.1    80
  Pielikums Nr.2    82
  Galvojums    87
Фрагмент работы

„Personālvadības optimizācijas iespējas uzņēmumā “Nelda””. Tā saistīta ar konkrētā uzņēmuma personālvadības sistēmas darbības un efektivitātes analīzi, kas balstīta uz personālvadības teorijas pamatiem, kā arī sistēmas uzlabošanas un efektivitātes ierosinājumiem, kas uzlabos uzņēmuma darbu un nākotnes attīstības perspektīvas, minimizējot kadru mainību, gūstot maksimālu atdevi no darbiniekiem. Uz vispārējā uzņēmuma fona tiek analizēta iepirkumu nodaļas personālvadības norise.
Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām, kas sīkāk dalītas apakšnodaļās. Darbā teorētiskā daļa ir sasaistīta ar praktisko, kas dod lasītājam iespēju vieglāk izprast un iedziļināties apskatītajās problēmās.
Darba izstrādē tiek izmantotas ekonomiskās, statistiskās un grafiskās analīzes metodes, balstoties uz kurām noslēgumā tiek izdarīti secinājumi un ierosinājumi. Diplomdarba izstrādāšanai autors izmantojis pētnieciskos darbus par personālvadību, vadības teoriju, menedžmentu, psiholoģiju, periodiku, kā arī Interneta materiālus un uzņēmuma “Nelda” iekšējos materiālus, kā arī piesaistījis jaunākos materiālus personālvadības tendencēs un norisēs Eiropā mūsdienās.
Jebkurā uzņēmumā – vai tā būtu liela starptautiska firma jeb maza zemnieku saimniecība kā galvenais un svarīgākais resurss jebkurā gadījumā kalpos cilvēks – ar savām zināšanām, prasmēm, loģisko un patstāvīgo domāšanu viņš strādās, plānos, organizēs un sekmīgas darbības rezultātā gūs peļņu. Tomēr, jo vairāk uzņēmumā ir darbinieku, jo lielāka atbildība gulstas uz vadītāja pleciem, jo ikkatrs cilvēks ir pakļauts lielāku vai mazāku vajadzību hierarhijai, līdz ar to vadīt kādu noteiktu cilvēku grupu, virzīt to kopēju mērķu sasniegšanai ir ārkārtīgi komplicēts uzdevums, ko mūsdienu straujās ekonomikas apstākļos aizvien vairāk sāk apzināties uzņēmēji, iegūstot specializētu izglītību darbam ar personālu.
Uzņēmums ir sociāla sistēma, kuras svarīgākais elements ir cilvēks. Cilvēks ir uzņēmuma radošais gars, - galvenais faktors, kurš vienīgais var pavērsties pret uzņēmuma interesēm un mērķiem. Cilvēka radošā pieeja ir pamats uzņēmuma attīstībai.
„Personāla vadīšanai ir jārod sava vieta uzņēmuma filozofijā. Tikai tad, kad uzņēmuma vadība ir gatava atzīt darbinieku kā vispusīgi attīstītu cilvēku un kā tā svarīgāko sastāvdaļu, var attīstīties pozitīva attieksme pret cilvēku resursiem” [10.,100].
Jebkura darbinieka rīcības sākums ir vadītāja griba, - viņa izpratne par lietām, to risināšanu un attīstīšanu. Vadītājs ar savu gribu un pēc saviem ieskatiem vada savus padotos, nosaka tuvākus vai tālākus mērķus un sekmē to sasniegšanu. Tātad – visa pamatā ir cilvēks. Tomēr, lai cilvēki darbotos kāda uzņēmuma mērķu sasniegšanai vai īstenošanai, tie ir jāvada.
Šeit gribētos citēt „Chrysler” direktoru padomes priekšsēdētaju Lī Jakkoka: „Jebkuru biznesa darbību var apzīmēt ar vārdiem: cilvēks, produkts, peļņa. Pirmajā vietā ir cilvēks. Ja Jums ir viss cits, bet nav uzticamas komandas, - nekas neizdosies” [4.,69]. Tātad tieši tāpat, kā tehniskajam nodrošinājumam ir nepieciešams remonts, kontrole, atjaunošana, arī cilvēku resurss prasa nemitīgu kontroli, atjaunošanu un motivēšanu veikt uzdotos uzdevumus. Pretējā gadījumā, katrs tiektos apmierināt savas personīgās vēlmes un vajadzības, maksimalizēt peļņu, minimalizēt darbu un tas uzņēmumu aritmētiskā progresijā novestu pie kraha.
I.Forands ir uzsvēris, ka: „Veidojoties demokrātiskai sabiedrībai, pieaug personālvadības politikas, organizatorisko, politisko un psiholoģisko aspektu izpratnes, un to metožu izmantošanas loma”.
Dažādu organizāciju un vadīšanas teoriju apskats ļauj izteikt kopēju secinājumu personālvadības nepieciešamībai: - uzņēmuma dzīvotspēja un darbības efektivitāte ir atkarīga no periodiskas un plānveida tā darbības, mērķu, personāla un vadītāju maiņas (vadības stilu maiņas). Kā būtu iespējama periodiska darbība, jeb plāni, ja nepastāvētu mērķtiecīgi organizēts cilvēku kolektīvs, kas sekmīgi spēj tikt galā ar pienākumiem un ir motivēts operatīvai un uzņēmumam maksimāli labvēlīgai rīcībai.
Līdz ar to ir saprotama personāla vadīšanas nepieciešamība jebkurā uzņēmumā, tā tiek apzināta un kontrolēta. Tomēr līdz šim personālvadībā ikdienas darbā tiek pieļautas ļoti rupjas kļūdas, kas ved pie neatgriezeniskām sekām – darbinieki tiek pieņemti darbā uz subjektīvu viedokļu pamata, nevis stingras atlases rezultātā, maz uzmanības velta papildus izglītošanai u.c. Līdz ar to darba autors vēlētos vairāk uzmanības veltīt šo problēmu apzināšanai un uzsvēršanai.
Analizējot iepriekš minēto, nonākam pie secinājuma, ka personālvadība un tās funkcijas ir viens no svarīgākajiem vadītāja uzdevumiem, tādēļ neapšaubāma saprotama ir arī izvēlētās tēmas aktualitāte, kas operatīvi piesaistīta uzņēmumam, kurā aktīvi darbojas pats darba autors – Personālvadības optimizācijas iespējas SIA “Nelda”. Darba autors vēlas veikt praktiskus uzlabojumus uzņēmuma darbības un paplašināšanās gaitā, kā arī mainīt esošo personāla vadības sistēmu, lai tā būtu maksimāli racionālāka un efektīvāka.
Šajā darbā tiek apskatīta personālvadība SIA “Nelda” – iesākumā veikta ieskicē personālvadības norisēs uzņēmumā kopumā, bet konkrētāk tiek analizēta viena no svarīgākajām uzņēmuma nodaļām – iepirkumu nodaļa. Uzņēmumam uz pašreizējo brīdi ir 1300 darbinieki, 16 veikali, kafejnīcas, kā arī administratīvā ēka. Uzņēmuma gadu gaitā nemitīgi attīstoties un paplašinoties nemitīgi rodas nepieciešamību pēc jauniem un kvalificētiem darbiniekiem, līdz ar to nepieciešams izvērtēt esošo situāciju personāla vadības jomā, lai nākotnē varētu izvairīties no esošajām kļūdām un veidot spēcīgu un pilnīgu personāla vadības sistēmu.
Lai pilnīgā analizētu uzņēmuma “Nelda” iepirkumu nodaļas personālvadību, darba autors ne tikai analizēs esošo situāciju, bet arī veiks ieskatu teorijā, izvirzīs savus priekšlikumus un idejas, kā uzlabot konkrētu faktoru darbību rezultatīvāku mērķu sasniegšanai. Līdz ar to diplomdarbā tiek sniegts ieskats personālvadības teorijā – sīkāk analizētas tās galvenās funkcijas un uzdevumi, kā arī reālā situācija tiek analizēta tieši pateicoties teorētiskajām autora zināšanām, kā arī analizējot pašreizējo situāciju uzņēmumā.
Darba pirmajā nodaļā ir sniegts ieskats SIA “Nelda” attīstībā un pašreizējā situācijā – ieskicējot līdzšinējo darbību un attīstību, darbības nozari un tās tendences, kā arī konkurentu loku, radot lasītājam vispusīgu priekšstatu par uzņēmuma pašreizējo situāciju; vispārējos vilcienos tiek analizēta personālvadības norise uzņēmumā kopumā, raksturota personālvadības nodaļa un tās darbība. Lasītājam tiek snigts izklāsts par darba tālākajā gaitā apskatīto iepirkuma nodaļu – tās nozīmi un ieguldījumu visa uzņēmuma attīstībā kopumā.
Otrajā nodaļā ietverta darba praktiskā daļu analizējot uzņēmuma “Nelda” iepirkumu nodaļu. Tiek analizēti personālvadības būtiskākie uzdevumi: plānošana, atlase, adaptācija, karjeras plānošana, virzība, novērtēšana, apmācība un motivācija – iezīmēti galvenie virzieni, pēc kuriem spētu vadīties arī uzņēmuma “Nelda” personālvadības esošie un topošie speciālisti. Lai precīzāk spētu iezīmēt trūkumus un nepilnības, katras nodaļas beigās tiek veikti secinājumi un priekšlikumi situācijas optimizēšanai.
Darba trešajā daļā ir apkopoti otrās nodaļas secinājumi un priekšlikumi, lai izveidotu kopēju skici iepirkumu nodaļas personālvadības optimizēšanai nākotnē – darba autors norāda uz nepilnībām un trūkumiem esošajā sistēmā, iezīmē pozitīvo.
Darba kopējais mērķis ir iepazīties ar personālvadības teorētiskajām nostādnēm, izanalizēt personāla vadību uzņēmumā “Nelda” – iezīmēt trūkumus un pozitīvos momentus, novērtēt to, kā arī ieteikt iespējamos attīstības virzienus un izstrādāt konkrētus modeļus atsevišķos personālvadības jautājumos, kas varētu vājināt personālvadības darbību uzņēmumā “Nelda”.
Izejot no darba galvenā mērķa tiek izvirzīti sekojoši darba uzdevumi:
1.Sniegt ieskatu personālvadības teorijā, iepazīties ar tās nostādnēm.
2.Analizēt personālvadības nozīmi un ietekmi uz uzņēmuma darbību kopumā.
3.Ņemot par piemēru teoriju, analizēt uzņēmuma „Nelda” iepirkumu nodaļas personāla vadības pašreizējo norisi, iezīmējot vājās un stiprās puses.
4.Ieteikt personālvadības uzlabošanas iespējas, izstrādāt konkrētus modeļus atsevišķos personāla vadības jautājumos.
5.Veikt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus, kas sekmēs uzņēmuma darbību nākotnē, optimizēs personāla vadību.
Darba izstrādāšanai tiek izmantotas ekonomiskās, statistiskās, grafiskās analīzes metodes, balstoties uz kurām noslēgumā tiek izdarīti secinājumi un sniegti priekšlikumi.
Diplomdarba izstrādāšanai autors izmantojis pētnieciskos darbus par vadības teoriju, menedžmentu, psiholoģiju, periodiku, kā arī Interneta materiālus un uzņēmuma “Nelda” iekšējos materiālus. Par darba teorētisko pamatu ņemti tādu nozīmīgu darbu autori kā Forands, Bokums, Praude, Beļčikovs, kā arī izmantoti lekciju pieraksti, dažādi materāli internetā un publikācijas presē, kas ļauj paskatīties uz problēmām no dažādiem aspektiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация