Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:889585
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.10.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Lasīšanas procesā ir iesaistīta ne tikai indivīda uztvere un domāšana, bet arī iztēle, emocijas. Šo aktu tiek pastarpina indivīda iepriekšējā sociālā pieredze. Visi iesaistītie psihiskie procesi veido sarežģītu mijiedarbību un domājams, neviens nav tik kompetents, lai atklātu kā šī mijiedarbība, kā arī uztveres rezultātā apziņā radušies psihiskie fenomeni, ietekmē indivīda zemapziņu. Tomēr šajā sakarā ir veikti daudzi pētījumi. Par klasiku psiholoģijā ir kļuvuši psihoanalīzes atklātie tēli un simboli, kas permanenti piemīt indivīda apziņā, pateicoties iepriekšējai kopējai sociālajai pieredzei. Jebkurš teksts satur sevī simbolus, šie simboli var būt dažādi un var iedarboties dažādi. Simbols var būt ne tikai skaņa, krāsa, forma, bet arī tēls, priekšmets, uzvedība, īstenībā jebkas var būt simbols vai saturēt sevī simbolisku nozīmi. Pats cilvēks nevar atšifrēt visus simbolus savā apkārtnē apzinātā līmenī, daudzus simbolus tas uztver neapzināti. Daudzi simboli rodas cilvēka individuālajā apziņā viņa dzīves laikā, pamatojoties uz personīgo pieredzi, un var aktualizēties pateicoties individuālām asociācijām. Tādejādi pat viena simbola izmantošana paredz teksta vai informācijas daudznozīmīgu uztveri.
Psihe ir daudzslāņaina. Cilvēki diezgan brīvi operē ar tās virsējo slāni, taču neapzinātais, kā uzskatīja K.G.Jungs (Karl Gustav Jung) atrodas aiz mūsu apziņas sliekšņa. Tur mājo universāli tēli, kuru rašanās meklējama cilvēces kultūras vēsturē. K.G.Jungs ievieš kolektīvā neapzinātā jēdzienu. Kolektīvais neapzinātais ir paaudžu atmiņa, daudzu gadsimtu ilga tēlu un simbolu evolūcija. Tie ir tēli un simboli, kas cilvēkiem izsauc vienas un tās pašas asociācijas. Tie ir globāli stereotipi. K.G.Jungs tos nosauca par arhetipiem . Jebkurš teksts var saturēt simbolus par kuriem nevar pilnībā zināt, kā tie atspoguļosies indivīda psihē. Kāda simbola aktualizācija notiek visbiežāk ar kairinātāja starpniecību. Par kairinātāju var būt jebkas, kas izsauc individuālās asociācijas, tādejādi arī lasīšanas process. Z.Freida psihoanalīzē atklātie simboli tiek plaši izmantoti un ekspluatēti sabiedrībā un kultūrā. Daudzkārtēji pētījumi ir pierādījuši, ka asociācijas, ko izsauc tas vai cits arhetipisks simbols, ir visiem cilvēkiem līdzīgas. Pamatojoties uz šiem asociatīvajiem kompleksiem, ir iespējama teksta dziļa uztvere, tie saista informāciju ar psihes darbības pamatiem . Lai zinoši un mērķtiecīgi izmantotu arhetipus vai pamanītu tos tekstā vai savā tuvākajā apkārtnē, nepieciešams zināt pamata simbolu nozīmi. Aplūkosim dažus no tiem :
dimants – mistisks centrs, augstas meistarības simbols, greznība, morālas un intelektuālas vērtības.;...

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1130038
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация