Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:622898
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Monopols ir tirgus stāvoklis, kurā ir tikai viens ražotājs, kura prece ir unikāla un kurai nav aizvietotāju un tirgū pastāv barjeras jaunu uzņēmumu iesaistīšanai nozarē. Monopolam ir liela vara tirgū. Tas var ietekmēt preces cenu un piedāvātās preces daudzumu. Tomēr šī vara nav absolūta. Tas nevar piespiest patērētājiem par augstu cenu pirkt noteikto preces daudzumu. Bieži varam dzirdēt, ka monopoli finansē tādus pasākumus vai projektus, kas gūst plašu ievērību sabiedrībā. Tā monopolisti cenšas iegūt „cilvēcisku seju”.
Latvijā ir daudz monopolu: elektroenerģijas piegādē – „Latvenergo” (vienmēr ir bijis ienesīgs valstij piederošs monopols. Latvenergo vadību iekārojušas visas pie varas tikušās Latvijas saeimas partijas. Līdz ar to, ka Latvenergo pieder monopols tas ir ļoti kūtrs uz jaunievedumiem), gāzes piegādē – „Latvijas gāze”(piemēram, „Latvijas gāze paredzamā laikā ir tipisks monopols nozarē, kur konkurence ir neiespējama), dzelzceļa pārvadājumos – „Latvijas dzelzceļš” un citi.
Tā kā Latvijā darbojas daudzi monopoli, tāpēc ir pieņemts antimonopolu likums – Konkurences likums. Likuma mērķis ir nodrošināt katram tirgus dalībniekam iespējas veikt saimniecisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, un radīt labvēlīgu vidi konkurences aizsardzībai, saglabāšanai un attīstībai sabiedrības interesēs, ierobežojot tirgus koncentrāciju, pārtraucot konkurences regulējošos aktos aizliegtās darbības un saucot vainīgās personas pie atbildības. …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация