Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:950653
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.11.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1. Zelta standarts.
Jau no laika gala ekonomiskajās attiecībās starp valstīm tiek ņemta vērā brīvi konvertējama valūta, lai varētu norēķināties arī citās zemēs. Ne visu valstu Centrālās banku emitētās naudas zīmes partneris ņem pretī, taču šī brīvi konvertējāmā valūta nevar būt neierobežotā daudzumā. No 19. gs. otrās puses līdz 1. Pasaules karam starptautiskie norēķini balstījās uz zelta standartu. Izmantoja zelta monētas un banknotes, ko brīvi varēja apmainīt pret zeltu. Šo sistēmu sauca par zelta monētu standartu. Taču pēc 1. pasaules kara centrālās bankas vairs nemainīja banknotes pret zeltu un to, kā stratēģisku cēlmetālu bija aizliegts izvest no valsts. Tikai ASV palika uzticīga zelta monētām. 1924. – 1928. gadā ieviesa zelta stieņu standartu, kas pastāvēja Francijā un Lielbritānijā. Šis standarts nozīmēja, ka banknotes varēja mainīt tikai pret zelta stieņiem. Lielbritānijā varēja iemainīt stieni 12,4kg pret 1700 angļu mārciņām. Ekonomiski vājākās valstis, kā Dānija, Vācija, u.c., varēja apmainīt savu nacionālo valūtu tikai netiešā veidā. 1933. gadā pēc “lielās depresijas” atteicās arī no šā standarta un notika papīra naudas emisija. Arī ASV šajā laikā minimalizēja dolāru apmaiņu pret zeltu, nosakot fiksētu cenu un aizliedzot glaāt īpašumā monetāro zeltu. Taču 2. pasaules karš sajauca arī tā laika norēķinu standartu.
2. Brentonvudas valūtas sistēma.
1944. gadā ASV Brentonvudsā notika starptautiska konference par pēckara valūtas ieviešanu. Šajā konferencē piedalījās 44 valstis. Šajā konferencē :
• 1. reizi izveidoja starpvalstu regulējamu pasaules valūtas sistēmu;
• nodibināja Starptautisko valūtas fondu (SVF), kas gādāja par valūtas stabilitāti, kārtību starptautiskajos norēķinos, piešķīra kredītus, nodarbojās ar nacionāās valūtas glābšanas operācijām;
• nodibināja Starptautisko Rekonstrukcijas un attīstības banku jeb Pasaules banku (PB), kuras uzdevums bija analizēt ekonomiskās attīstības tendences, piešķirt mērķa kresdītus, sniegt konsultatīvu palīdzību.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация