Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:861244
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.01.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Antropomorfās figūras un tēli    4
  Zoomorfās figūras un tēli    7
  Secinājumi    9
  Izmantotās literatūras saraksts    10
  Pielikums    11
Фрагмент работы

Koka kausa kāta skulpturāls rotājums. (att.18.) Iespējams, attēlota ir gulbja figūra ar garu kaklu. Užavas Sārnates apmetne uz dienvidiem no Ventspils. Agrais neolīts.
Koka karote. (att.19.) No karotes labi saglabājies kausiņš. Tai kā rotājums, visticamāk, ir bijusi pīles galva. Forma ir eleganta ar asām malām. Užavas Sārnates apmetne. Agrais neolīts.
Koka kausa kāta skulpturāls rotājums, kas atveido ūdensputna – zoss – galvu ar izstieptu kaklu. (att.20.) Galvas un putnam tipiskajā knābja veidojumā saglabātas šai putnu sugai raksturīgās īpatnības. Kokgriezuma virsma rūpīgi apdarināta, galvas detaļas nav izstrādātas. Sārnates apmetne uz dienvidiem no Ventspils. Agrais neolīts.
Kokā grieztas ūdensputnu figūras ir atrastas arī Somijā un Krievijā. Lielā līdziba ir skaidrojama ar šo kokgriezumu piederību dažādām arheoloģiskajām kultūrām ar kopēju izcelsmi. Figūras ir tikušas darinātas visās Eiropas daļas mežu joslas neolīta apmetnēs, tikai ne vienmēr to saglabāšanos veicinājuši kulturslāņu konservējošie apstākļi. Sklulptūrām kopējās iezīmes ir saistāmas ar mākslas tēmas kopīgumu viena liela kultūrapgabala robežās, kam raksturīgi vienādi dabas apstākļi un saimnieciskā dzīve.

Secinājumi
Antropomorfās un zoomorfie skulptūras ir sastopamas, galvenokārt, Latvijas austrumu un rietumu teritorijā un kā materiāls visbiežāk izmantots kauls, koks, māls un dzintars. Akmens laikmeta māksla pierāda, ka cilvēkam tiekšanās pēc skaistā ir piemitusi visos laikos, jo zoomorfās figūras visbiežāk tika izmantotas kā priekšmetu dekorācijas elements, bet antromorfās figūras izmantotas kā piederības zīme konkrētai apmetnei, kas visbiežāk nēsātas kā piekariņi vai arī dotas līdz apbedījumos.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация