Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:361599
 
Оценка:
Опубликованно: 21.01.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Laikmeta raksturojums    4
1.1.  Nozīmīgākie strāvojumi un personības    5
1.1.1.  Anglija    6
1.1.2.  Francija    8
1.1.3.  Vācija    11
1.2.  Zinātnes attīstība    12
1.2.1.  Enciklopēdijas    13
2.  Kultūra un māksla    14
2.1.  Literatūra    14
2.2.  Mūzika    16
2.3.  Arhitektūra un glezniecība    18
2.3.1.  Rokoko    18
2.3.2.  Neoklasicisms    20
  Secinājumi    22
  Literatūras saraksts    23
Фрагмент работы

SECINĀJUMI
Apgaismība bija garīga kustība, kuras veidotāji bija tālaika intelektuālās elites pārstāvji: izcilākie domātāji, filozofi, rakstnieki un zinātnieki. Radās pilnīgi jauna ideoloģija, kas vērsās pret feodālismu un tā pasaules uzskatu. Eiropas apgaismība ir ideju vēsturiskais komplekss, kas savukārt radīja vesela laikmeta kultūras sistēmu.
18. gs. ir dabaszinātņu renesanse. Dabaszinātnes sāka iegūt tikpat lielu nozīmi kā filozofija un reliģija. Zinātnieki alka visas dzīves norises, dabas parādības izskaidrot tikai ar zinātniski empīriskām metodēm. Prāts tika uzskatīt par galveno virzītājspēku, kas savukārt tālāk attīsta ētiku un politiku.
17. gadsimta otrajā pusē un 18. gadsimtā dabaszinātnieki izdarīja daudzus pārsteidzošu atklājumus, kas mainīja cilvēku priekšstatus par pasauli un dabas parādībām. Šo atklājumu iespaidā arī filozofijā radās jaunas idejas, no kurām vissvarīgākā bija, ka cilvēks var izzināt pasauli, liekot lietā savu prātu.
Nozīmīgākie apgaismības strāvojumi bija Anglija, Francija un Vācija. No šim valstīm nāk spilgtākie apgaismības laika mākslas pārstāvji un domātāji. Anglijā un Francijā sabiedrība sāka aktīvi protestēt pret pastāvošo valsts iekārtu – absolūtismu un Eiropas vēsturē tika ierakstītas nozīmīgas revolūcijas – Slavenā revolūcija, Anglijas karaļa gāšana, kā arī Lielā franču revolūcija.
18. gs Rietumeiropas literatūrā nāca ar jaunām atklāsmēm. Literatūrā tika ieviestas jaunas formas, saturs, radot pilnīgi citu priekšstatu pat literatūru. Rakstnieki kļuva par sabiedriskās domas virzītājiem.
Visintesīvāk mūzika attīstījās Vācijā. Kā visnozīmīgākās personas apgaismības posma mūzikā jāpiemin Vīnes klasiķi – Johan Sebastians Bahs, Volfgangs Amadejs Mocarts un Ludvigs van Bēthovens.
Divi galvenie mākslas virzieni, kas 18.gadsimtā attīstījās Rietumeiropā, bija rokoko (rokoko tiek uzskatīts gan par vēlīnā baroka noslēguma posmu, gan par patstāvīgu virzienu) un klasicisms (saukts arī par 18.gadsimta klasicismu jeb neoklasicismu).
Apgaismība ietvēra laika posmu no 17. gs beigām līdz 18. gs beigām. Šajā laika posmā notika daudzas pārmaiņas dažādās kultūras sfērās, kas mainīja sabiedrības uzskatus. Cilvēks sāka apzināties savu patieso vērtību un garīgās spējas.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация