Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:990796
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.03.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Фрагмент работы

Piensaimniecība ir viena no tautsaimniecības pamatnozarēm Latvijā. Piensaimniecība ir nozaru un uzņēmumu kopums, kas nodarbojas ar piena ražošanu, piena pārstrādi, piena produktu ražošanu, piena un piena produktu piegādi un pārdošanu patēriņu tirgū. Latvijā ir visi priekšnoteikumi piensaimniecības nozares attīstībai : salīdzinoši piemērots klimats, ilggadīga pieredze, atbilstoša barības bāze un produktīvas govju šķirnes.
Piensaimniecība ir viena no lauksaimniecības pamatnozarēm Latvijā. Piena pārstrāde veido 21 % no kopējā lauksaimniecības produktu pārstrādes apjoma. 2009. gadā piena ražošana samazinājusies par 0.5 % salīdzinājumā ar 2008. gadu, kad samazinājums bija 0.7 %. 1
Izmaiņas piena lopkopības sektorā pēdējos 5 gados sekmēja gan Latvijas iestāšanās ES, gan saimnieciski ekonomiskais pamatojums. Palielinājās saimniecību skaits ar vidējiem un lieliem ganāmpulkiem. Saimniecības tika modernizētas, nodrošinot augstākus piena kvalitātes radītājus un rentabilitāti. Tomēr attīstības tempi kopējā ES tirgu bija lēni, un tas kavēja Latvijas pārstrādēs uzņēmumu konkurēt spēju palielināšanos tieši eksporta tirgos. Joprojām piena lopkopības struktūrā ir augsts mazo vai naturālo saimniecību īpatsvars, kas pienu ražo pašpatēriņam un atlikušo realizē pārstrādes uzņēmumiem.
Piena ražošanas saimniecību laikā līdz 2008. gadam veicināja valsts un ES piešķirtais atbalsts nozarei, tāpat arī kvotu sistēmas ieviešana – ražotāji piesaistīja investīcijas ganāmpulku atjaunošanā (ieviešot produktīvākas, noturīgākas šķirnes), saimniecību modernizēšanā un paplašināšanā, un tas ļāva piena sektoram attīstīties.
Savukārt globālās ekonomiskās lejupslīdes dēļ, kura sākās ar 2008. gadu, 2009. gadā pienkopības nozares attīstība gandrīz pilnībā apstājās; būtiski samazinājās pieprasījums pēc piena produktiem pasaules tirgū un līdz ar to pazeminājās arī produktu cenas.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация