Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:867578
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 36 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 20-й век (1900–1999 гг.)
2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Kvalitātes būtība un kvalitātes sistēmu raksturojums    7
1.1.  Kvalitātes būtība    7
1.2.  Kvalitātes sistēmu veidi un to raksturojums    9
2.  Kvalitātes sistēmu ieviešanas posmi un rezultāti    16
2.1.  ISO 9001:2000 standartu ieviešanas process un rezultāti    17
2.2.  TQM sistēmas ieviešanas process un rezultāti    19
3.  Kvalitātes sistēmu ieviešana un tās rezultāti Latvijas uzņēmumos    22
3.1.  Kvalitātes sistēmu ieviešana Latvijas uzņēmumos    23
3.2.  Veiksmīgi ISO standartu lietotāji    26
3.2.1.  Konkurētspējīga uzņēmuma analīze – LMT    26
3.2.2.  Konkurētspējīga uzņēmuma analīze – airBaltic    28
3.3.  TQM sistēmas lietotāji    31
3.3.1.  A/S Grindeks    31
3.3.2.  Kalnozols celtniecība SIA    32
  Secinājumi un ieteikumi    34
  Izmantotā literatūra    36
  Pielikumi    38
Фрагмент работы

Ievads

Arvien aktuālāks jautājums Latvijas uzņēmumiem kļūst kvalitātes pilnveidošana un Kvalitātes vadības sistēmu ieviešana organizācijās. Par to domā uzņēmumu vadītāji un pārspriež to ar saviem padomniekiem, tāpat sastopami raksti presē, tiek rīkotas konferences un piešķirta Kvalitātes balva labākajiem uzņēmumiem. Šādai situācijai ir dažādi iemesli. Tā ir gan vēlēšanās izpildīt valsts un pašvaldību pasūtījumus, gan iegūt papildus mārketinga instrumentu, sakārtot organizācijas iekšējo vidi, pierādīt savam klientam spēju izpildīt viņa prasības, veicināt uzņēmuma darbības efektivitāti un vairot konkurētspēju.
Uzņēmēji sāk apzināties, ka nepietiek tikai ar valsts noteikto minimumu kvalitātes jomā, jo tas nedod efektīvu ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, tāpēc arvien vairāk pievēršas kvalitātes vadības sistēmu ieviešanai savā uzņēmumā, taču līdz ar to uzņēmumiem rodas daudzi jautājumi par Kvalitātes vadības sistēmu, tās izmantošanu un nozīmīgumu.
Jāatceras, ka kvalitātes vadība nav momentāns kurss. Tas nav nekas tāds, ko var vienkārši nopirkt un ievietot uzņēmumā tā, kā var nopirkt un uzstādīt mašīnas rezerves daļas. Tas ir dzīves veids, domāšanas veids un jauna uzņēmuma kultūra, kas jāizkopj pakāpeniski, lai tā sniegtu rezultātus. Jāizvirza mērķis, kas ir tendēts nevis uz ātru gala rezultātu, bet gan uz kvalitātes līmeņa celšanu uzņēmumā un darba efektivitātes paaugstināšanu.
Jāņem vērā, ka kvalitāte dos rezultātu tikai tad, kad tā pārstās funkcionēt kā atsevišķa vienība. Uzņēmums var izvēlēties visdažādākās pieejas un metodes, taču Kvalitātes vadības sistēma nebūs efektīva, ja to neintegrēs vispārējās uzņēmuma darbībās un procesos. Efektīvu Kvalitātes vadības sistēmu izveidot, ieviest un uzturēt izdosies tikai tajā gadījumā, ja darbiniekiem būs vēlme veikt nepieciešamās rīcības, lai sakārtotu un pilnveidotu esošo vadības sistēmu. Tādēļ būtiska uzmanība ir jāvelta personālam, jo visus šos procesus vada cilvēki ar savu vērtību sistēmu, mērķiem, spējām, zināšanām, attieksmi pret darbu un motivāciju savu darbu izpildīt labi.
Būtiski ir arī tas, ka kvalitātes vadības tehnika ir pielietojama ne tikai uzņēmējdarbībā, bet gandrīz visa veida organizācijās - arī valdības iestādēs, bezpeļņas organizācijās. Tādēļ kvalitāte attiecas ne tikai uz produkciju, bet tāpat arī uz pakalpojumiem. Tāpēc veicināt savas uzņēmējdarbības efektivitāti, ieviešot Kvalitātes vadības sistēmu, var jebkurš uzņēmums, gan tas, kurš nodarbojas ar ražošanu, gan ar pakalpojumu sniegšanu. Kvalitātes vadības sistēmu var ieviest, un ir pat nepieciešams to darīt, jebkurā uzņēmumā, kurā strādājošo skaits pārsniedz divus cilvēkus, jo augstas kvalitātes produkcija ceļ uzņēmuma reputāciju, padara tās vārdu un preču zīmi atpazīstamu citu uzņēmumu starpā. Šī reputācija rada uzņēmumam iespēju paaugstināt produkcijas cenu. Diemžēl Latvijas uzņēmumi lielākoties konkurē ar zemu cenu, nevis ar augstu kvalitāti. Ne katrs uzņēmums saprot, ka konkurences priekšrocības balstās uz augsti attīstītu tehnoloģiju un modernu iekārtu izmantošanu. Augstāka produkcijas kvalitāte nozīmē to, ka tiek mazāk tērēts darbinieku laiks, ražojot zemas kvalitātes preces un pakalpojumus, jo samazinās laiks, kas būtu jāpatērē, labojot pieļautās kļūdas. Tādā veidā augsta produkcijas kvalitāte ļauj samazināt uzņēmuma izmaksas, kā arī paaugstināt produkcijas pārdošanas cenu. Zemākas vienas vienības izmaksas rada augstāku efektivitāti.
Vairums tirgus ekonomikas apstākļos strādājošo uzņēmumu savus biznesa sasniegumus un trūkumus mēra ar finansiālo mērauklu - peļņu vai zaudējumiem. Tādēļ laba metode ir ar kvalitāti saistītās izmaksas pārvērst finansiālos rādītājos. Daudzi uzņēmumi ir pārsteigti, uzzinot, ka ražošanas gala rezultātā 25 - 30 % no apgrozījuma tiek zaudēti defektu un sliktas kvalitātes dēļ. Uzņēmumos, kas darbojas pakalpojumu sfērā, šie skaitļi bieži vien ir lielāki - 35 - 40 % no apgrozījuma. Tas ir vēl viens labs iemesls, lai ieviestu Kvalitātes vadības sistēmu.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация