Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:123137
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Tēzes    3
  Ievads    4
1.  Merkantilisma rašanās    6
2.  Merkantilisma galvenie principi, to paudēji    8
2.1.  Vilhelms fon Horniks    8
2.2.  Džons Loks un Deivids Hjūms    10
2.3.  Žans Batists Kolbērs    11
3.  Merkantilisma kritika    13
  Nobeigums    15
  Literatūras avoti    16
Фрагмент работы

1.Merkantilisma ideju pamatā ir naudas (zelta, sudraba) loma jebkurā dzīves sfērā, piešķirot tai viennozīmīgu prioritāti pār vispārcilvēciskajām, morāles un ētikas vērtībām, un izvēloties naudu par noteicošo visu vērtību mēru.

2.Merkantilisma virziens radās laika posmā no XVI līdz XVIII gadsimtam, un tā rašanos noteica tajā laikā izveidojusies politiski ekonomiskā situācija Rietumeiropas valstīs, kas diktēja nepieciešamību veidot nacionālās valstis stipras un varenas.

3.Galvenais merkantilisma pamatideju paudējs ir austriešu jurists Vilhelms fon Horniks, kura mācības pamatā bija teorijas par nepieciešamo eksporta pārsvaru pār importu, nodarbinātības veicināšanu, zelta un sudraba lomu valstī u.c. atziņas.

4.Neskatoties uz merkantilisma aso kritiku, tā idejas un pamatprincipi nereti saglabā savu aktualitāti arī mūsdienās, turklāt par prioritāti izvirzot ne tikai valstij piederošā naudas daudzuma vairošanu, bet gan arī savas personiskās bagātības.
1763. gadā O. G. Mirabo ieviesa jaunu terminu “merkantilisms”, kas atvasināts no latīņu valodas vārda mercari un nozīmē pirkšanu, tirgošanos.
Merkantilisma pamatā ir pasaules uzskats, ka visu vērtību pamatā ir nauda un tai pielīdzināmas materiālās vērtības. Šāds uzskats, kas nosaka minēto vērtību skalas prioritāti, zināmā sabiedrības daļā ir pastāvējis jau kopš tā laika, kad vēl tikai sāka veidoties maiņas tirdzniecība. Tomēr kā filosofijas jeb ekonomiskās domas novirziens tas sāka attīstīties XVI – XVII gadsimtā, kad sāka veidoties lielas un spēcīgas nacionālās valstis, kas prasīja pārkārtot saimniekošanas sistēmu un nenovēršami ietekmēja arī ekonomiskās domas virzību.1
Merkantilisms un tā novērtējums nekādā ziņā nav viennozīmīgs. No morāli ētiskā viedokļa tas ir daudzējādā ziņā vērtējams nosodoši. Merkantilu mērķu vadīts cilvēks bieži amorālu rīcību. Tomēr tajā pat laikā merkantilismam piemīt arī izteikti pozitīvi vērtējamas īpašības. Svarīgākais, ka merkantilisma īstenošana ir attaisnojama tur, kur tas skar valsts intereses un nevis cilvēka dvēselisko dzīvi.
Tāpēc jautājums par merkantilisma būtību un vietu ir aktuāls. Valsts dzīvē par merkantilisma pretstatu var uzskatīt arī bezsaimnieciskumu un nespēju ekonomiski domāt, vērtēt, rīkoties.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация