Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:338982
 
Оценка:
Опубликованно: 31.01.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 27 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    2
  Ievads    6
  Literatūras apskats    8
1.  Mākslīgā aborta vēsture    9
1.2.  Mākslīgo abortu vēsture pasaulē    9
1.3.  Mākslīgo abortu vēsture Latvijā    10
2.  Nedzimuša bērna līdz grūtniecības 12.nedēļai tiesības uz dzīvību starptautiskajos un nacionālajos normatīvajos aktos    12
2.1.  Konstitūciju apskats    13
2.2.  Starptautisko normatīvo aktu apskats    14
2.3.  Nacionālie normatīvie akti    16
3.  Nedzimuša bērna attīstība no ieņemšanas brīža līdz grūtniecības 12.nedēļai. Embrioloģijas zinātnes atziņu aspekts    19
4.  Mākslīgais aborts. Bioētiskais aspekts    21
4.1.  Mākslīgā aborta izdarīšanas veidi    21
4.1.  Sabiedrības attieksme    24
4.2.  Jauniešu informētība un attieksme. Aptaujas rezultātu analīze    25
  Secinājumi    29
  Izmantotie informācijas avoti    30
  Pielikumi    33
Фрагмент работы

SECINĀJUMI
1. Ikviena nedzimuša cilvēka dzīvība ir unikāla vērtība, kura būtu jāaizsargā jau no ieņemšanas brīža. Sabiedrības uzskatu rezultātā mākslīgais aborts veikts jau pirmajās ģimenes tipa kopienās, kur bērns ieņemts ārlaulības attiecībās. Kā ķirurģiska manipulācija tas kvalificēts senajā Grieķijā, vienlaikus rosinot sabiedrību diskutēt jautājumā par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību. Šāds uzskats nostiprināts Hipokrāta zvērestā, kas kā ētikas norma ārstniecības personām spēkā esoša vēl joprojām arī Latvijā.
2. Mākslīgā aborta izdarīšana pēc sievietes vēlēšanās Latvijas teritorijā bijusi aizliegta līdz 1955.gadam. Pēc mākslīgā aborta legalizācijas Latvija uzskatāma par valsti ar liberālu likumdošanu šajā jautājumā līdztekus citām Eiropas valstīm, kur mākslīgie aborti ir aizliegti un atļauti tikai noteiktos medicīnisku vai sociālu iemeslu noteiktos gadījumos.
3. Latvijas Republikā tiesiski netiek aizstāvētas nedzimuša cilvēka līdz grūtniecības 12. nedēļai tiesības uz dzīvību, kaut arī cilvēks saskaņā ar embrioloģijas zinātnes atziņām ir cilvēkbūtne no tās ieņemšanas brīža. Tomēr ir arī pretrunīgi vērtējamas tiesību normas, kas liek apšaubīt sievietes tiesību prevalēšanu pār nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību.
4. Pētot bērna embrioloģisko attīstību, konstatēts, ka nedzimis cilvēks jūt kairinājumu – arī mākslīgā aborta laikā radītās sāpes – jau no 15. attīstības dienas. Nedzimuša bērna dzīvību iespējams pierādīt ar bioloģiski pierādītām dzīvību raksturojošām pazīmēm.
5. Izpētot mākslīgā aborta izdarīšanas veidus, konstatējams, ka tie satur vardarbīgas darbības, kas raksturīgas spīdzināšanai un nonāvēšanai, ja tās tiktu vērstas pret piedzimušu bērnu.
6. Sabiedrībā ir vērojamas divējādas tendences jautājumā par mākslīgo abortu pieļaujamību vai aizliegumu. Daļa uzskata, ka, aizstāvot nedzimuša bērna dabiskās tiesības uz dzīvību, mākslīgais aborts ir pielīdzināms nonāvēšanai. Otra daļa uzskata nedzimuša cilvēka dzīvību par mazāk svarīgu nekā sievietes brīvas tiesības lemt par savu ķermeni, līdz ar to mazinot sabiedrības atbildību pirms bērna ieņemšanas.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1248704
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация