Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:316780
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1.1 PERSONĀLA ATLASE

Personāla atlase – piemērotāko cilvēku izvēle uzņēmuma personālam. Kā jau visās nozarēs arī personāla atlases metodes ir dažādas. Mērķis ir viens, bet pieejas dažādas, vieni speciālisti min atlasi kurai ir četras fāzes: pretendenta dzīves un darba apraksta izpēti, konkursa izsludināšanu, intervēšanu, psiholoģisko testēšanu. Bet citi speciālisti min tikai trīs personāla atlases fāzes: definēt prasības, piesaistīt kandidātus un atlasīt kandidātus. Visas atlases metodes ir ļoti līdzīgas, vienīgi atšķiras cik sīki tiek sadalīts atlases process
Atlase ir viena no darbietilpīgākajām, svarīgākajām procedūrām cilvēku resursu vadīšanā. Atlases procesā atlasītie cilvēki ir organizācijas nākotnes iespēja. Lēmumam kādu pieņemt darbā ir ilgtermiņa sekas, tāpēc izvēloties jaunu darbinieku kādā darbavietā ir ļoti nozīmīgs lēmums. Daudzi faktori ietekmē organizācijas, komandas un indivīda veiksmi. Nepareiza cilvēka izvēle un nepareizu mērķu izvēle vai darba organizācija arī var kļūt par šķērsli organizācijas un indivīda panākumiem. . Nenoliedzami, ka nozīmīgs ir atlases process īpaši apstākļos, kad pastāv reāls darba tirgus – piedāvājums (darba ņēmēji) pārsniedz pieprasījumu(darba devēji).
Rodoties nepieciešamībai aizvietot izbrīvējušos vai jauni izveidojušos darba vietu, vispirms jāveic esošā amata apraksta izvērtēšana vai, ja tāda nav, izstrāde. Amata aprakstā bez darbinieka tiesībām un pienākumiem jāuzrāda nepieciešamie kritēriji – profesionālie, izglītība, organizatoriskās iemaņas, personīgās īpašības. Bez tam jānosaka padotā kārtība un atbildība, tiesības pieņemt lēmumus un atbildēt par to pareizību un atbilstību uzņēmuma mērķiem un interesēm.
Pēc amata apraksta ir jāizlemj, kādu kandidātu resursu meklēšanas veidu izmantos: reklāmu, aģentūras, vervētāju, speciālos konsultantus, speciālos institūtus, mācību iestādes vai pašu uzņēmumu. Parasti veicot atlasi izvēlās vairākus kandidātu resursu meklēšanas veidu, jo tā nodrošina lielāku iespēju atrast labāku kandidātu.
Uzņēmumos, rodoties jaunai darba vietai vai atbrīvojoties kādai darba vietai, vispirms kandidātus meklē uzņēmuma ietvaros. Šādi meklējot jaunu kandidātu ir, gan priekšrocības, gan trūkumi.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация