Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:149923
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Skolu atbalsta centra dotajā informācijā lasāms: BILINGVS – nākotnes cilvēks.
Kurš gan no mums nav dzirdējis un lietojis izteikumus, ka valoda atver pasauli, ka ikvienas valodas apguve ir bagātība, iespēja ieskatīties citā kultūrā un pasaulē? Arī es tam gribētu piekrist, tomēr kas gan mūsu sabiedrībā nav dzirdams, visi šie protesti, mītiņi, “Ruki proč ot naših škol!”. Tiešām gribas nospļauties un likties mierā ar to krievu integrēšanu!
Bet, lai arī ko domātu dažbrīd pat izmisušie vecāki, bilingvālā izglītība ir viens no pasaulē atzītākajiem veidiem un ceļiem, kā nodrošināt augsta līmeņa valodu prasmi un vienlaikus arī paaugstināt izglītības kvalitāti. Profesore I.Maslo ir teikusi: "Bilingvāla metodika paredz dzimtās un otrās valodas kā saziņas un mācību valodas izmantošanu gan mācību procesā, gan saziņā un saskarsmē. Abu valodu lietojuma princips ir: tik daudz, cik iespējams, otrajā valodā, tik daudz, cik nepieciešams - dzimtajā valodā. Abas valodas tiek funkcionāli lietotas kā instruments mācību priekšmeta satura izzināšanā"
Ir daudz argumentu pret bilingvālo izglītību, daļa no tiem balstīti stereotipos par dārdzību, zināšanu kvalitātes krišanos, dzimtajai valodai radītajām problēmām. (dažus argumentus vai drīzāk mītus es apskatīšu tālāk darbā). Bet nav dzirdēti izteikumi, ka bilingvāls cilvēks būtu kas problemātisks vai slikts. Ja skolā ar šiem jautājumiem nenodarbojas, tad bilingvisms ir prioritāte tikai tiem cilvēkiem, kas kaut kādu apstākļu dēļ ir dzīvojuši/dzīvo divu vai vairāku valodu vidē (ģimene, pagalms u.tml.). Bet kā tad ar pārējiem bērniem? Ir nepieciešams radīt vienādas iespējas visiem skolēniem. Patlaban Latvijā vismaz cittautu mācībvalodas skolās vairs nediskutē, vai bilingvāla izglītība ir vai nav vajadzīga, bet gan - kā to vislabāk īstenot.
Bilingvālā izglītība ir iespēja paaugstināt izglītības kvalitāti, jo nodrošina informācijas ieguves un izmantošanas iespējas vairākās valodās, kas savukārt paplašina iespējas turpināt izglītību vairākās valodās, paver lielākas iespējas konkurēt darba tirgū, veido izpratni par divām vai vairākām kultūrām, kas pilnveido starpkultūru saskarsmi.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация