Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:754736
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.04.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    5
1.  Skolotāja apģērbā izmantoto krāsu ietekmes teorētiskā izpētē    6
1.1.  Krāsa, tās simbolika un asociācijas    6
1.2.  Krāsas ietekme, nozīme un to psihofizioloģiskais raksturojums    9
1.3.  Krāsa apģērbā un tās nozīme tēlā    18
1.4.  Uzmanība un to ietekmējošie faktori    24
2.  Skolotāja apģērbā izmantoto krāsu ietekmes empīriskā izpēte    27
2.1.  Anketēšanas rezultāti un to interpretācija    27
2.2.  Interviju rezultāti un to interpretācija    31
2.3.  Anketēšanas rezultātu vizuālais apkopojums    33
  Nobeigums    36
  Izmantotā literatūra un avoti    38
  Pielikumi    38
1.pielikums.  Anketa   
2.pielikums.  Krāsas apģērbā, kuras novērš uzmanību   
Фрагмент работы

NOBEIGUMS
Viens universāls gars iekļūst visās lietās, un tas savā būtībā ir gaisma. Teica Pitagors un runāja par krāsu.
Arī es savā pētnieciskajā darbā runāju par krāsām un par krāsu konkrēti skolotāja apģērbā. Mani galvenie uzdevumi bija apskatīt un aprakstīt katras krāsas simbolisko nozīmi un asociācijas ar tām, izpētīt to psiholoģisko ietekmi, noskaidrot krāsu mijiedarbības likumsakarības apģērbā kas arī tika izdarīts teorētiskajā daļā, analizējot dažādu autoru faktoloģisko materiālu par krāsām, uzmanību un tā visa psiholoģisko mijiedarbību. Mana darba mērķis bija izpētīt un noskaidrot, vai skolotāja apģērbā izmantotās krāsas ietekmē skolēnu uztveri un iegaumēšanas spējas, ko arī izdarīju, veicot anketēšanu un intervējot 50 dažāda vecuma respondentus, gan vīriešus, gan sievietes no dažādām Latvijas augstskolām.
Manis izvirzītā hipotēze apstiprinājās. – skolotāja apģērbā izmantotās krāsas ietekmē skolēnu uztveri un iegaumēšanas spējas. Pie šāda secinājuma nonācu, galvenokārt nesmeļoties dažādas gudrības no jau pieredzējušiem cilvēkiem – zinātniekiem un dažādiem grāmatu autoriem, bet gan no pašiem studentiem, kad viņi ļoti pārliecinoši ar lielu skaitlisku pārsvaru apstiprinoši atbildēja uz manas izveidotās anketas jautājumu - vai skolotāja apģērbā izmantotās krāsas var novērst uzmanību mācību vielas uztveršanas procesā? Kā arī intervējot konkrētus cilvēkus, atklājās, ka arī viņiem pašiem ir bijušas situācijas un pieredze, kas pasniedzēja ietērps ir patiešām nepiemērots un traucējošs mācību vielas uztveršanas procesā.
Tā kā rakstu šāda veida pētniecisko darbu pirmo reizi, saskāros ar nelielām grūtībām, kas tieši attiecas uz nepieciešamo saturu šādā darbā, jo vēlējos, lai viss būtu kā nākas. Lielākās grūtības, kādas bija jāpārvar, veicot šo pētījumu, bija respondentu samērā šaurais zināšanu loks par krāsu īpašībām un to psiholoģisko ietekmi un cilvēku. Kā arī tas, ka daudzi no respondentiem pārprata atsevišķus manis uzdotos jautājums.
Domāju, ka mana pētījuma nozīme būs samērā svarīga tieši skolotājam un viņš/viņa varēs manis apkopoto teorētisko informāciju, kā arī ņemt vērā skolēnu viedokli, apskatot anketēšanas un interviju rezultātus. Pasniedzējam būs iespēja izlasīt un iedziļināties mana pētījuma rezultātos un viņš varēs kaut mazliet nojaust, ko domā studenti un kā skolotāja apģērbā izmantotās krāsas un to salikumi vai ģērbšanās stils ietekmē skolēnu uztveri, uzmanības īpašības un iegaumēšanas spējas mācību procesā. Kā arī zinās kas būtu jādara un no kā jāizvairās, lai veicinātu savu stundu produktivitāti, kas attiecas tieši uz sava vizuālā tēla izveidi.

Jaunas problēmas, kas ievirzās šī pētījuma gaitā, ir tādas, ka šis pētījums skaidri lika apzināties un apjaust to, ka skolotājs pats bieži vien neapzinās kurā vietā viņš atrodas un neizvēlās pietiekami kompetentu apģērbu savam stundu darbam mācību procesā, kas tieši skar un ietekmē arī skolēnus. Par to liecināja ne tikai mani personīgie novērojumi un salīdzinājums ar teorētisko materiālu bāzi, bet arī apkopoto interviju rezultāti. Pēc manām domām, šo pētījumu varētu turpināt, iespējams, mazliet plašāk izvēršot tēmu un papildināt galvenā pētījuma objekta (krāsu un to salikumu skolotāja apģērbā) piesaistīšanu kādam konkrētam apģērba gabalam vai stilam.
Man pašai bija diezgan interesanti strādāt pie šī projekta darba tieši dēļ manas izvēlētās tēmas. Ar interesi lasīju, apkopoju un analizēju kā teorētisko materiālu, tā arī dažādo studentu atšķirīgās atbildes uz anketas jautājumiem un intervējot viņus. Domāju, ka nākotnē aizvien biežāk parādīsies vai atklāsies lietas vai parādības, kas tieši vai netieši psiholoģiski skars vai ietekmēs mūsu smadzeņu darbību un respektīvi – mūs! Tāpēc uzskatu, ka cilvēkiem arvien biežāk vajadzētu pievērst uzmanību pat ļoti parastām un ikdienišķām lietām, kas ir mums apkārt pat tad, ja mēs to nemaz neapzināmies vai nejūtam jebkādu ietekmi no tām. Kā, piemēram krāsa – tā ir visur! Un cik gan tagad bieži mēs pievērsīsim tai uzmanību un pajautāsim sev – kā tieši tā konkrēti mani ietekmē? Un, ja gadījumā, Tu domā, ka tā nekādā ziņā neietekmē Tevi, iespējams tā ietekmēs Tavus līdzcilvēkus! Tavus radus, draugus, skolas biedrus.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация