Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:570399
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 17 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ievads

Praktisko nodarbību rezultāts gatavs praktiskai izmantošanai, tiek nostiprinātas studentu un uzņēmēju pamatzināšanas par statistiskajām metodēm, kas nepieciešamas uzņēmējdarbības analīzē un prognozēšanā, saistībā ar ekonomiskajām likumsakarībām: dots teorētiskais pamatojums ar aprakstu un formulām un praktiskie piemēri.
Piemēros apskatīts nosacīts SIA „ABC”: statistiskā novērošana, grupēšana, grupu izvēle, statistiskās kopas veidošana, ekspertu metodes piemērs.
Noslēgumā apskatītas arī prognozēšanas metodes un to praktiskais pielietojums.
Statistikas datu lietošana situāciju analīzē ir pamats lēmumu pieņemšanai. Tiek nostiprinātas zināšanas par elementārajiem statistikas rādītājiem un to aprēķināšanu.
Rekomendēju izmanot profesionālajās studiju programmās: zināšanu nostiprināšanai un pašpārbaudei.


1. Statistikas jēdziens un tās nozīme uzņēmējdarbībā

1.1. Statistikas jēdziens

Statistika ir zinātne, kas pētī masveida parādības un procesus, cenšoties atklāt un izzināt tajos notiekošās statistiskās likumsakarības.
Termins “statistika” cēlies no latīņu vārda “status”, kas tulkojumā nozīmē noteikts lietu stāvoklis. Terminu “statistika” lieto trijās nozīmēs:
1. Par statistiku sauc īpašu praktiskās darbības nozari, kura nodarbojas ar statistisko datu iegūšanu, apstrādi un analīzi un raksturo atsevišķu uzņēmumu, nozaru, reģionu un valsts sociālekonomisko attīstību.
2. Par statistiku sauc zinātni, kura izstrādā teorētiskos atzinumus un metodes, kuras izmanto statistikas praksē.
3. Par statistiku bieži sauc statistiskos datus, kuri uzrādīti uzņēmuma, organizācijas un nozares atskaitēs, publicēti krājumos un presē.

Sarunvalodā un studentu pētījumos vārdu „statistika” lieto kā apzīmējumu vārdiem „statistiskās metodes”. Statistiskās metodes var raksturot kā metodes, kuras izmanto pie datu savākšanas, attēlošanas, analīzes un interpretācijas. Statistiskiem rādītājiem un statistiskām metodēm ir stingri noteikti lietošanas nosacījumi un robežas, kuru neievērošana noved pie informācijas neprecizitātes.
„Prognozēšana” ekonomikā un uzņēmējdarbībā ir paņēmiens ar kura palīdzību var sakārtot procesus, minimizēt varbūtības faktoru ietekmi ekonomikā, kā arī pieņemt pareizus lēmumus, ņemot vērā esošos perspektīvas un nākotnes apstākļus. Prognozes dod informāciju par nākotni, par iespējamo faktoru ietekmi. Uz to pamata izvēlas kā tagadnes, tā arī nākotnes rīcības veidus, pieņem lēmumus. Tieši no pareizas prognozēšanas metodes izvēles ir atkarīga gan uzņēmuma attīstība, gan konkurētspēja dzīvotspēja.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1141410
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация