Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:723728
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Uzņēmumu ienākuma nodoklis ir viena no svarīgākajām problēmām ar ko nākas saskarties grāmatvežiem.
Savu studiju darbu rakstu par uzņēmumu ienākuma nodokļa uzskaiti uzņēmumā. Temats pašlaik ir aktuāls, jo ik pa laikam likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” tiek ieviesti grozījumi, kas skar visus uzņēmējus. Pašlaik aktuāli ir sekot notiekošajām izmaiņām likumdošanā, jo ieviestās izmaiņas radīs vēl turpmākas izmaiņas, kuras būs nepieciešams ieviest sakarā ar problēmām, kas būs radušās, sakarā ar krasu un ne līdz galam izpētītu nodokļu sistēmas maiņu.
Šo tematu esmu izvēlējusies, jo, manuprāt, ir nepieciešams iegūt plašākas zināšanas par uzņēmumu ienākuma nodokļa būtību, notiekošajām izmaiņām, aprēķināšanu un uzskaiti. Interesanti uzzināt kā un kāpēc mainās nodokļu likumdošana, kādas sekas tas var izraisīt un kādas problēmas radīt. Tā kā mans turpmākais darbs būs saistīts ar grāmatvedības kārtošanu, tad Latvijas Republikas uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas, nomaksas un uzskaites sistēmas pārzināšana būtiski atvieglos manu darbu un palīdzēs labāk un radošāk veikt savus darba pienākumus.
Šī studiju darba mērķis ir izpētīt jautājumus, kas saistās ar uzņēmumu ienākuma nodokļa uzskaiti uzņēmumā un tā aprēķināšanas niansēm.
No studiju darba mērķa izriet sekojoši uzdevumi:
· izpētīt uzņēmumu ienākuma nodokļa uzskaiti uzņēmumā,
· izpētīt uzņēmumu ienākuma nodokļa maksājumu veikšanas kārtību,
· izanalizēt uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijas aizpildīšanas kārtību,
· izpētīt apliekamā ienākuma koriģēšanu.
Darbā izmantota analītiskā pētīšanas metode.
Studiju darbā ir izmantota informācija no LR likumiem, preses un mācību grāmatām.
Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību no saviem ienākumiem (peļņas) maksā uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN). UIN ir viens no uzņēmējdarbību visvairāk bremzējošiem nodokļiem, jo tas vistiešākajā veidā ietekmē uzņēmuma finansiāli ekonomisko stāvokli. Bet tas ir nepieciešams valsts budžetam, kā viens no svarīgākiem valsts budžeta ieņēmumu avotiem un kā viena no valsts izveidotajām ienākumu izlīdzināšanas sastāvdaļām.
UIN aprēķina šādi:
1)nosaka ienākumu summu, ko firma guvusi Latvijas Republikā un ārzemēs;
2)aprēķina firmas izdevumu summu attiecīgajā pārskata gadā;
3)nosaka gada peļņu, no ienākumiem atrēķinot izdevumus;
4)iegūto peļņu speciāli koriģē, un šīs procedūras gaitā tā var palielināties vai samazināties. UIN aprēķināšanai koriģētā peļņa saucas “ar nodokli apliekamais ienākums”;
5)aprēķina uzņēmumu ienākuma nodokli;
6)iegūto UIN samazina par piešķirto atlaižu summu. Iegūst uzņēmumu ienākuma nodokli, kas jāsamaksā par darbu pārskata gadā;
7)no iegūtās uzņēmumu ienākuma nodokļa gada summas atskaita pārskata gadā jau izdarītos avansa maksājumus. Iegūst uzņēmumu ienākumu nodokli, kas pēc aprēķinu rezultātiem jāiemaksā budžetā, vai, gluži pretēji, avansā pārmaksāto uzņēmumu ienākuma summu, ko var saņemt no budžeta.
Spēļu biznesa sabiedrības, aprēķinot apliekamo ienākumu, no tā atskaita ik ceturksni maksāto nodokli par loterijām un azartspēlēm atbilstoši likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli” strikti noteiktajām likmēm. Tādējādi šīs firmas uzņēmumu ienākumu nodokli (UIN) maksā vienīgi tad, ja pēc šā specifiskā nodokļa samaksāšanas tām vēl paliek ar nodokli apliekamais ienākums.
Latvijā UIN nemaksā valsts uzņēmumi un budžeta institūcijas, ja to ienākumi no saimnieciskās darbības tiek ieskaitīti speciālajā valsts budžetā, kā arī no budžeta finansējamās pašvaldību institūcijas. Tāpat ar nodokli neapliek saimnieciskās darbības ienākumus, kuri nonāk pašvaldību speciālajos budžetos. UIN nemaksā bezpeļņas organizācijas, jo starpība starp to ienākumiem un izdevumiem tiek ieskaitīta rezerves fondos un izmantota šo organizāciju statūtos paredzētajiem mērķiem. Šis nodoklis neattiecas arī uz līgumsabiedrībām, jo to peļņa pirms aplikšanas ar nodokli tiek sadalīta starp dalībniekiem un individuāli aplikta ar ienākuma nodokli [6;133].…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −8,48 €
Комплект работ Nr. 1219457
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация